Orbán aljas játékot játszik!

HírKlikk 2020. november 18. 17:30 2020. nov. 18. 17:30

A brüsszeli hatalmi harcban a pálya szélére állította magát – elsősorban – Orbán Viktor, s most Angela Merkel feladata, hogy ezt világossá tegye a számára. Orbán és Mateusz Morawiecki a vétójával súlyos válságba taszította az Európai Uniót, mert a két ország nem akarja engedni, hogy Brüsszel előírja nekik a jogállamiság normáit. A magyar-lengyel vétó hajtómotorja azonban Orbán Viktor – írja a Tagesspiegel, amely szerint ez aljas játék. Az ilyen nemzetállami önzés a felelőtlenség csimborasszója.

A budapesti autokrata számára a lényeg a jogállamisági mechanizmus életbe lépésének megakadályozása. Vétójával nyilvánvalóan kényszeríteni akarja a brüsszeli törvényhozást, hogy a felismerhetetlenségig felhígítsa a jogállamisági mechanizmust. A Tagesspiegel  szerint, ez aljas játék: Orbánnak a jelek szerint. meggyőződése, hogy végül az unió engedni fog, hogy ne veszélyeztesse a leginkább rászoruló tagállamoknak nyújtandó koronavírus-segélyt. Orbán ezzel túszul ejti az uniót, és arra kényszeríti, hogy megfontolja, mi fontosabb, a jogállamisági normák alkalmazása, vagy a segély. 

„Legkésőbb azonban az állam- és kormányfők csütörtöki videokonferenciáján világossá kell válnia számára, hogy most ő az, aki a pellengéren áll. Nem retten vissza attól, hogy a járvány kellős közepén káoszba lökje az EU-t. A magyar kormányfő lengyel kollégája szekundálásával elmegy odáig, hogy brutális hatalmi próbát provokáljon a közösségben. Az ilyen nemzetállami önzés a felelőtlenség csimborasszója. 

A hatalmi harc közepén Angela Merkel áll, aki jelenleg az EU soros elnöke. Helyes volt, hogy a német soros elnökség az uniós parlamenttel, a tagállamokkal és a bizottsággal létrejött kompromisszum nyomán rákényszerítette Orbánt, hogy színt valljon. Merkelnek azonban most meg kell tennie a második lépést is: világossá kell tennie, hogy a két tagállam a közösségben a partvonalra szorította magát. „Magyarország uniós tagságának felfüggesztése ugyan a dolgok jelen állása mellett nem lehetséges. Ugyanakkor az uniónak fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi marad az EU-ból öt-tíz év múlva, ha Orbán példája iskolát teremt” – írta a lap.   

 
Forrás: Hírklikk