Orbán az egyetlen vezető a térségben, aki még nem gratulált Bidennek

HírKlikk 2020. november 8. 08:27 2020. nov. 8. 08:27

A többi V4-es vezető és számos közép- és kelet-európai államfő gratulált Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelöltnek a győzelemhez szombat este. Az is különös, hogy a kormánypárti „közmédia" egyszerűen nem számolt be arról, hogy Biden lesz Amerika következő elnöke.

Andrzej Duda lengyel elnök, Milos Zeman cseh elnök és Andrej Babis cseh kormányfő, Igor Matovic szlovák kormányfő, Klaus Iohannis román államfő és Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulált már az este az új amerikai elnöknek. A térségben egyedül a szlovén kormányfő, Janez Jansa bízik még Trump győzelmében, Orbán Viktor meg hallgat. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is csak annyit tett, hogy megköszönte Trumpnak az elmúlt négy évet, szerinte neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha.

A 444 pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a „közmédia" hírcsatornája a fél nyolcas híradóban egyszerűen nem számolt be arról, hogy Biden lesz a következő elnök Amerikában. A híradó 30. percében aztán az hangzott el, hogy nincs hivatalos eredmény, mert több államban még számolják a szavazatokat, és Joe Biden már megválasztott elnöknek tekinti magát (a világ számos vezetője gratulált neki, ami a jíradóból nem derül ki), Trump pedig nem ismeri el az eredményt, mert szerinte csalás történt (annyiban igaz, hogy Trump ezt gondolja).  Aztán a 10 órás híradóban sem számoltak be arról, hogy a világ vezetőinek jelentős része már Bident tekinti az Egyesült Államok leendő elnökének. 

Az Origo pedig inkább azon a vonalon maradt, hogy a demokraták elcsalták a választásokat. Ezt már Trump eddigi oszlopa, a Fox News sem állítja. Nem volt könnyű olyan lapot találniuk, ahol nem ismerik el Biden győzelmét, de végül sikerült: Az amerikai hírcsatorna, a Newsmax megírta, hogy „bár a mainstream média kijelentette, hogy Joe Biden nyerte meg az elnökválasztást, ők ezt még nem erősítik meg”.

Forrás: 444.hu