Orbán azt hiszi, mindent megtehet, pedig nem, meglesz ennek a böjtje

NVZS 2024. május 29. 07:15 2024. máj. 29. 07:15

Egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt a fajta viselkedést, amelyet Hódmezővásárhelyen láttunk tőle, az más kérdés, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy igen. Erről beszélt a Hírklikknek Herényi Károly, volt MDF-es politikus a miniszterelnök legutóbbi „performansza” kapcsán. Emlékezetes, hogy a csongrádi városban látványosan elkerülte a polgármester, Márki-Zay Péter kézfogását, s nem vette át a vásárhelyi közgyűlés által elfogadott háborúellenes, békepárti határozatot. Herényi szerint azonban a társadalom normális része „megjutalmazza” majd ezt a viselkedést, június 9.-én tapasztalhatjuk ezt.

Aki látta, annak a retinájába égtek a képkockák, ahogy Hódmezővásárhely keresztény, jobboldali értékeket valló polgármestere elegánsan, udvariasan odalép Magyarország magát kereszténynek hirdető miniszterelnökéhez és úriemberhez méltó stílusban megpróbál átnyújtani neki az általa képviselt város közgyűlési határozatát. Amire a magát háborúellenesként és békepártiként reklámozó Orbán Viktor elképesztő bunkó módon odavet egy kvázi köszönést, majd a neki nyújtott kezet kikerülve ott hagyja Márki-Zay Pétert. Egyben elutasítva a vásárhelyiek által kinyilvánított háborúellenes, békepárti állásfoglalás átvételét.  Ez önmagában is több mint igazolása annak, hogy Orbán háborúellenessége és békepártisága nem más, mint az emberek politikai indíttatású átverése. De nem csak ezzel van itt baj! Hanem a viselkedésével, azzal, hogy átnéz egy – nem is kis többséggel – megválasztott polgármesteren, ezzel üzenve a polgároknak: „így kell bánni azzal, aki nem hódol be, aki ellen mer szegülni, aki alacsonyabb „beosztásban” dolgozik nálunk”.

Megengedheti-e magának egy miniszterelnök, hogy semmibe vegyen egy városi közgyűlési határozatot, s vele egy város polgármesterét – ahogy azt Márki-Zay Péter Facebookra feltett posztjából láthatjuk? Hogy ilyen pökhendien bánjon akár csak egyetlen „mezei” állampolgárral is, hiszen az ő érdekükben kellene valójában tevékenykednie? Akiknek a szó szoros értelmében a szolgája. 

Egy miniszterelnök nem engedheti meg magának ezt a fajta viselkedést, az más kérdés, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy igen” – mondott véleményt Herényi Károly, aki felvetésünkre úgy reagált: nem a társadalom süllyedt erre a szintre, hanem az Orbán Viktor-vezette Fidesz. Úgy látja azonban, hogy ennek meglesz a böjtje, a társadalom normális része ugyanis „megjutalmazza” majd ezt a viselkedést a választásokon. 

Nem lehetséges-e, hogy az emberek már elfogadják ezt a fajta viselkedésmódot, amely – láthatóan egyébként – lecsorgott alsóbb szintekre is, ahol szintén átvették ezt a stílust (pontosabban stílustalanságot)? – kérdeztük. „Valóban, ahol a politikai elit társadalmi mintaként működik, akkor ha ők ilyen alpáriak, előbb vagy utóbb a társadalom többsége is olyanná válik” – ismerte el a politikus, de ezzel együtt is optimista, szerinte a válasz erre kérdésre, az, hogy „nem”, s ezt június 9-én a normális választópolgárok sokasága bebizonyítja.

Mi lesz ebből a társadalomból? Mennyi időbe telhet visszafordítani ennek az alpári viselkedésmódnak a terjedését?  A volt MDF-es politikus szerint két nap kell hozzá: az egyik nap meg kell nyerni választást, a másikon pedig hátramenetet csinálni, és elkezdeni normális stílusban kommunikálni. 

De hát a szereplők ugyanazok maradnak, ők változnának meg? – akadékoskodtunk. Herényi erre csak annyit mondott: „Csak jönnek majd a normális emberek, nem csupán hülyékből áll a magyar társadalom”. Hozzáfűzte: „a magam részéről igenis optimista vagyok”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom