Orbán Balázs előre menekülve magyarázkodik, szerinte kiforgatták a szavait

HírKlikk 2024. szeptember 26. 18:45 2024. szept. 26. 18:45

„Sokak szerint félreérthetően fogalmaztam, szeretném egyértelművé tenni” – fogalmazott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója legfrissebb Facebook-bejegyzésében, amelyhez egy videót is csatolt.

„A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy-két dolgot tisztába tenni. 1956 hősei nemzeti hősök. Az ő emlékük szent és sérthetetlen. És 1956 hőseinek igazuk volt és helyesen cselekedtek. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy sajnos két és fél éve minden nap háború párti propaganda nyomásra alatt állunk” – jelentette ki a videóban Orbán, majd jóformán ugyanazt mondta el, mint amit néhány órával korábban megjelent posztjában is leírt.

„A háborúpárti propaganda nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz–ukrán háborúval és a fronton történtekkel. Ez a háború azonban nem a mi háborúnk. Az orosz–ukrán háború itt van ugyan a szomszédunkban, de mi nem kívánunk részesei lenni ennek a konfliktusnak” – mondta.

A hvg.hu emlékeztet: csütörtökön a 444 szúrta ki, hogy Orbán Balázs a Mandiner podcastjában a következőket mondta: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Kijelentéseit nagy felzúdulás követte, mondataira politikusok és politológusok egyaránt reagáltak. Török Gábor szerint Orbán “az év legnagyobb politikusi hibáját” követte el, Rácz András Oroszország-szakértő szerint képmutató volt a folyamatosan a szuverenitásvédelemről papoló magyar kormány külügyminiszteri ambíciókkal rendelkező tagjától ez a kijelentés.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom