Orbán „barátok közt” volt, de sokak szerint a CPAC „neonáci mozgalom Amerikában”

NVZS 2022. augusztus 8. 14:25 2022. aug. 8. 14:25

Orbán Viktor ismét odamondott azoknak, akik őt keményen bírálják a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) történt részvétele és a mondandója miatt. Szokásos módon persze csak egyszerűsített, „sommás” üzenetet küldött, ám két szóval is sikerült neki minimum csúsztatni, de leginkább hazudni. Nehezen hihető ugyanis, hogy temérdek pénzért tartott emberei ne látták-hallották-olvasták volna azokat a külföldön is elhangzott bírálatokat, amelyekkel Orbánt illették, nem is feltétlenül csak a sajtó, hanem politikusok – köztük amerikai republikánusok – részéről. Például Alan Steelman volt republikánus kongresszusi képviselő Orbánt „egy fehér felsőbbrendű, antiszemita és bevándorlásellenes vezetőnek” nevezte. „A fasiszta cirkusz eljött a texasi CPAC-re” – címmel megjelent cikkében feltette a költői kérdést: „Erre jutott Lincoln, Eisenhower, Reagan és Bush pártja?”. Azért ő – és azok, akiknek a véleményét alább bemutatjuk – nem a baloldali sajtó képviselői – gondoljuk mi.

„Fütyülünk a baloldali sajtóra” – ezzel a felirattal jelent meg szombaton Orbán Facebook-fiókjában egy poszt, ami bejárta a magyar sajtót. Elsősorban azért, mert a miniszterelnököt fényezendő, egy olyan – ügyes – képre fabrikálták azt, amelyen úgy tűnt: Orbán telt ház előtt tartotta meg az előadását a múlt csütörtökön Dallasban, a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC). A sajtó a telt ház-félig üres kérdéskört csócsálta, felhasználva a képet (ami egyébként összehasonlítva a dallasi Orbán-előadásról készített más képekkel, videókkal – ilyet itt is talál – gyanúsan eltérő helyszínt mutathat).

Talán azonban ennél érdekesebb maga a felirat, mármint, hogy a magyar sajtóra fütyül Orbán. Mert ugyan tudnivaló, hogy egy fikarcnyit sem érdekli, mit írnak róla idehaza az őt bírálók, csak éppen nem csupán a magyar és nem is csak a baloldali sajtó kritizálja, s tartja  antiszemitának és diktátornak őt. A Hírklikk már korábban is idézett néhány példát arra, hogyan vélekednek a magyar vezető személyéről és a dallasi turnéjáról külföldön. Például a következőket mondták általunk idézett személyek:

„Szégyenletes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járványt diktatórikus hatalma megszerzésére használja ki. Mit keres egy magyar autokrata és Putyin-szövetséges Dallasban?”  (Michael McCaul amerikai képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős republikánus tagja). 

„Orbán szisztematikusan lerohasztotta a magyar demokráciát, ő Putyin egyetlen barátja az Európai Unióban és a NATO-ban, nincs keresnivalója semmilyen amerikai politikai fórumon” (Evelyn Farkas, a 2008-as republikánus elnökjelölt nevét viselő McCain Intézet ügyvezető igazgatója)

 „Abban sem vagyok biztos, hogy Orbán konzervatív, nem hiszem, hogy változtak volna a korábbi nézetei, éppen csak a csomagolást változtatta meg” (George Landrith, a Frontiers of Freedom Reagan-ista intézet Trump-szavazó konzervatív elnök-vezérigazgatója).

És a sor hosszan folytatható. Például azokkal az idézetekkel, amelyekre most bukkantunk az 1954 óta megjelenő, a hírek mögé néző, független texasi lapban, a Texas Observerben.

„Orbán 12 éves hivatali idejének története és az ez idő alatt elhangzott beszédei egyértelműen egy fehér felsőbbrendű, antiszemita és bevándorlásellenes vezetőé”– szögezte le Alan Steelman volt republikánus kongresszusi képviselő abban a közleményben, amely a sokatmondó címet kapta: „Erre jutott Lincoln, Eisenhower, Reagan és Bush pártja?”. 

„Dr. King azt mondta nekem, hogy amíg élek, ki kell állnom a fanatizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen...Most kiállok” – ezt a Texas Observernek nyilatkozta a CAPC tanácskozáson, Orbán beszéde alatt tüntetők egy csoportjának az egyik tagja, Peter Johnson tiszteletes, aki annak idején a legendás polgárjogi harcos, Martin Luther King Jr. mellett küzdött. Dallasban most az Orbán jelenlétét elítélő transzparensekkel „állt ki” a Martin Luther King-i elvek mellett.

„Nagyon fontos, hogy az emberek tudják, hogy Orbán kiáll a holokauszt tagadása, az antiszemitizmus, a faji tisztaság mellett, és ellenzi a fajok közötti házasságot...Nem hiszem, hogy sok republikánus egyetért ezzel, de fel kell szólalniuk, és tudatniuk kell vezetőikkel, hogy ezt nem támogatják” – mondta a lapnak egy másik tüntető, a dallasi felső tízezer egy tagja, Mary Ann Thompson-Frenk. 

A tanácskozásnak helyt adó szálloda átriumában egyébként két csoport is tiltakozott – számolt be a helyszínről a lap. Az egyik csoport transzparenst akasztott ki és szórólapokat dobott le – ők elfutottak, mielőtt intézkedni tudtak volna velük szemben. A másik csoport Orbán jelenlétét elítélő transzparensekkel tüntetett, mielőtt a dallasi rendőrség kikísérte volna őket.

A fenti három idézet tehát a Texas Observerben jelent meg, mégpedig „A fasiszta cirkusz eljött a texasi CPAC-re” címmel megjelent cikkben, amely szerint „sorozatban ez már a harmadik olyan CPAC rendezvény, amely kimondottan kereszténynacionalista és fasiszta szónokokat sorakoztatott fel” (mint ismert, az előző színhelye Budapest volt, és a kormány által vastagon kitömött Alapjogokért Központ volt a vendéglátó-rendező).

Egy sokatmondó tévedés

Ugyan mondhatnánk, hogy csak a fekete humor kategóriájába tartozik, de annál azért sokkal szimbolikusabb és az írást olvasva érthetőbb is az incidens, ami a tanácskozást megelőző koncerten történt. Az amerikai zászlóba öltözött (a keresztény mobiltársaság logóját hirdető) keresztény zenész, Natasha Owens rövid koncertet adott, s produkcióját felvezetendő emlékeztetett arra, hogy Trumpnak köszönhetően rögzült az America First (Amerika az első) kifejezés – amikor azonban elkezdett volna énekelni, a stáb nem az ő feldolgozását, hanem egy rosszat adott be, mégpedig azt, amit elsőként az amerikai pro-náci csoportok tettek népszerűvé, s amit a Ku Klux Klán is használt.

A cikk egyébként részletesebben is ismerteti Orbán „fajkeveredéses” beszédét, felidézve, hogy annak nyomán lemondott az egyik legközelebbi munkatársa, mondván, az színtiszta náci szöveg volt. Orbán dallasi beszédében nem is csalatkoztak a hívei, sőt! A lap megszólaltat például egy fiatal oklahomai résztvevőt, aki szerint a szónokok közül egyedül Orbánt várta izgatottan. Egy idősebb házaspár pedig arról beszélt, hogy különösen élvezték az ő beszédét.

Az írás azonban nem csak Orbán beszédével foglalkozik (de azzal azért vastagon), a szerző nem pusztán arra alapozza sarkos véleményét, miszerint a CAPC álcája lehullott, s ha nem is teljesen, de „felfedte az illiberális, antidemokratikus, mélyen előítéletes hajlamait, még ha ez teljesen abszurdnak tűnik is”. Szerinte ez az egész nem más, mint „a szélsőjobboldali fasiszta giccs cirkusza”, s mint olvasható: nem csak ő látja így. Norm Ornstein, a konzervatív American Enterprise Institute emeritus tudósa a rendezvényt úgy írta le, mint egy „neonáci mozgalom Amerikában”.

És ezt a közeget jellemezte Orbán a Facebookon a következővel: „Barátok közt”.