Orbán csak blöfföl, amikor vétóval fenyeget

HírKlikk 2020. október 29. 13:41 2020. okt. 29. 13:41

Jávor Benedek EUobserver oldalán arra szólítja fel az uniót, hogy az mondja ki: Orbán csak blöfföl, amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik – írja a cikket szemléző Népszava.

Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője azzal érvel, hogy Magyarország már eddig is az EU-támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozott, a koronaválság miatt pedig csak még inkább rászorul a segítségre, mert már elköltötte a közösségtől kapott alapok 99 százalékát. Azaz üres a kassza, nincs miből enyhíteni a fertőzés okozta súlyos gazdasági veszteségeket.

Vagyis Orbánnak eszméletlenül kell az uniós bőségszaru, hogy életben tartsa a gazdaságot és valamennyire tompítsa a járvány pusztító következményeit. Márpedig ehhez csak a segélycsomagra és a hétéves büdzsére támaszkodhat, úgyhogy a soros német elnökségnek nem kellene annyira komolyan vennie a magyar ijesztgetést.

Erre utal, hogy a Fidesz által Strasbourgban előterjesztett módosításokból az tűnik ki: még az infrastruktúra fejlesztésére sincs pénz, és a mentőprogramból a Covid-19 elleni küzdelem helyett, ilyen célokra csoportosítanák át a támogatást. Ahelyett, hogy a munkanélkülieknek és a kis-, illetve középvállalkozásoknak nyújtanának segédkezet. Továbbá zöld alapokon újraindítanák a gazdaságot. De emellett az is szempont, hogy az infrastruktúra kiépítése során, nagy összegeket lehet lenyúlni, tehát lesz mód táplálni a folyton éhes oligarchákat és kormányzati politikusokat.

A hiányzó anyagi források már az orbáni rendszer alapjait, a vazallusok hűségét veszélyeztetik, ezért nagyon fontos, hogy gyorsan befolyjanak az új szubvenciók. Ebből következik, hogy a politikus zsarolni próbál, hiszen pontosan tudja, hogy a tervezett jogállami mechanizmus gyorsan elvezethet az annyira áhított források egy részének felfüggesztéséhez. Ily módon most farkasszemet néz az EU-val, mert azzal is tisztában van, hogy Brüsszel számára jelenleg a bajban lévő országok megsegítése a fő cél, nem pedig a demokrácia megvédelmezése.

Ezért az EU engedni fog, így Orbán újabb csatát nyer meg. Csakhogy most más a helyzet, mint korábban, mert a magyar kormány stratégiailag kiszolgáltatott helyzetben van, azaz a közösségnek ragaszkodnia kell az eredeti jogállami javaslathoz. Egyben alternatívát kell kidolgoznia, hogy ezúttal ne a miniszterelnök és az oligarchák zsebét tömje tele. Vagyis az ütőkártyák Brüsszel kezében vannak, így rá kell olvasnia a politikus fejére, hogy az csak kamuzik, hazardírozik.

Forrás: Népszava