Orbán csak harmadik a „rombolók” listáján

HírKlikk 2023. november 30. 19:15 2023. nov. 30. 19:15

A Politico amerikai portál bemutatta 2024-re szóló éves listáját, amelyen a Európa legnagyobb befolyású 28 személyiségét gyűjtötte össze. Az első helyen Donald Tusk áll, aki győzelemre vezette a lengyel ellenzéket, őt Volodimir Zelenszkij követi.

A legnagyobb hatalommal rendelkező személyiségeket a portál három csoportra osztotta: csinálókra, rombolókra és álmodókra – írta a Politico a listához fűzött írásában. A „csinálók” között az első helyen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, a „rombolók” között Elvra Nabiullina, Putyin bankára, és az „álmodóknál” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áll.

Orbán Viktort a rombolók között a harmadik helyre sorolta a portál: előtte Nabiullina után Carles Puigdemont katalán politikus áll. A minden említetthez ismertetőt közlő portál ezt írta a magyar miniszterelnökről:

„Orbán Viktor második miniszterelnöki nekifutása, 2010 óta leépítette a jog uralmát és a sajtószabadságot, összecsapott az EU intézményeivel, a plusz támogatások kizsarolását célzó vétópolitikájával túszul ejtette Brüsszelt, és a Putyinnal afféle férfibarátságot alakított ki .

Most, hogy küszöbön állnak az európai választások, a szélsőjobb az EU-ban felemelkedőben van, és Brüsszel küszöbén háború dúl, a magyarok erős embere arrafelé tart, hogy továbbra is az EU elrontói között legyen.

2024 második felében, amikor Magyarország tölti majd be az EU soros elnöki tisztségét, Orbán ellenfelei attól tartanak, hogy Magyarország a fél évre szóló mandátumot arra használhatja fel, hogy az európai értékek elleni politikát népszerűsítse, és ez olyan érzékeny időpontban teheti, amikor éppen lezajlottak a választások, és amikor az EU-ban a kulcspozíciókat osztják el. 

Orbán játéka veszélyes lehet: úgy tűnik, elvesztette varsói bűntársait, ahol a jelek szerint vesztésre áll a PiS. Alighanem hamarosan az Európai Tanács volt elnöke, Donald Tusk áll majd az ország élén, és ez nehezíteni fogja Orbán dolgát. A két ország sokáig elkerülte az EU legszigorúbb büntetésének, az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárásnak lefolytatását, amelynek a végén a szavazati jog megvonása állhat. Ezt úgy érték el, hogy kinyilvánították: megvétózzák a másik elleni ilyen fejleményt.

Lengyelország szövetségesként való elvesztése után Orbán új szövetségest fog keresni. Amennyiben sikerül ilyet létrehoznia a szlovák Robert Ficóval, vagy ha Geert Wildersnek sikerül Hollandiában koalíciós kormányt alakítania, Orbán ronthatja az unió esélyeit. Ám ha nem vigyáz, egyedül találhatja magát, és elveszítheti szavazati jogát.” 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom