Orbán egész egyszerűen nem mondott ma igazat!

NVZS 2020. június 19. 14:34 2020. jún. 19. 14:34

„Még, hogy ők mentettek meg akár egyetlen életet is! Ez egész egyszerűen nem igaz: ők inkább megöltek embereket a kórházak kiürítésével és az egészségügyi ellátásoknak az indokoltnál nagyobb mértékű szétverésével” – reagált Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos, járványügyi szakértő Orbán Viktor ma szavaira. A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós interjújában azt mondta, hogy a koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi védekezés több tízezer ember életét mentette meg. Falus szerint, az meg különösen kockázatos, hogy Orbán arról is beszélt, hogy „ne rontsuk el a kedvünket, örüljünk...szabadság van, végre lehet élni”.

„Orbán ezekkel a mondataival a maszkviselés és a szociális távolságtartás ellen érvel, ugyanúgy, mint korábban, amikor – emlékezzünk csak! – még véletlenül sem voltak hajlandók felvenni a maszkot, pedig azzal példát mutathattak volna” – szögezte le Falus Ferenc. Mint emlékezetes, az operatív törzs nagyon hosszú ideig egyenesen ellenezte a maszk viselését, miközben bizonyított tény, hogy a maszk hatásos a vírus terjedése elleni küzdelemben.

És ha már a küzdelemnél tartunk, a korábbi országos tiszti főorvos egyenesen hazugságnak tartja Orbán egy másik, mai kijelentését, miszerint a sikeres védekezésnek köszönhetően, megmentették több tízezer ember életét. „Az igazság ezzel szemben az, hogy azok mentettek meg életeket, akik otthon maradtak és elnyomták a járványt; nem volt fertőzés, mert nem volt kit megfertőzni” – szögezte le. A járvány legyűrésében az ijedtség volt komoly tényező: nagyon megijedtek ugyanis az emberek attól, ami Olaszországban zajlott, s már csak azért is, mert tudták, hogy a magyar egészségügy sokkal rosszabb állapotban van, mint Európa legjobb egészségügyi rendszere, az olasz.

Csak néhány példával emlékeztetett az Orbán által az egekig dicsért központi védekezés milyenségére. A zárt intézményekben dolgozók védekezését nagyon későn kezdték el – mondta. Arról már nem is szólva, hogy nem volt időben elég védőeszköz – ami volt, azt sem úgy osztották el, ahogy kellett volna, azonnal át kellett volna csoportosítani az egészségügybe és a szociális ellátórendszerbe. Vagy még egy nagyon fontos mulasztás: lényegesen nagyobb óvatosságot kellett volna tanúsítani a járvány elején.

Felvetette egyébként a megbízható, letisztított, kontrollált és kontrollálható adatok, tények hiányát. Szerinte Orbánék sem tudják, pontosan hogyan alakultak a számok. Miközben az 568 elhunyt egy része valószínűleg nem koronavírusban halt meg, aközben rengetegen lehetnek olyanok, akikről nem tudjuk, hogy a haláluk oka a vírus volt. Februárban például gyakorlatilag egyetlen tesztet sem végeztek, ám akkor is rengetegen hunytak el tüdőgyulladásban, amit persze teszt hiányában, nem lehet a koronavírushoz kötni. A januárban, februárban és márciusban elhunytak körében soha nem végeztek tesztet, így most már soha meg nem tudjuk, hogy összefüggésben állt-e a haláluk a járvánnyal vagy sem.

S még egy, a járvány súlyosságának megítélését befolyásoló tény hiányát említette: még mindig nem tudjuk, hogy mi zajlott az egyéb zárt intézményekben. Külföldön például a börtönökben nagyon terjedt a járvány. „Persze lehet, hogy nálunk olyan életerős fiatalok töltik csak börtönbüntetésüket, akiknek meg sem kottyan a koronavírus” – jegyezte meg Falus Ferenc.