Orbán egyetlen vasat tart a tűzben – ezért lesz ismét CPAC Magyarországon

NVZS 2024. január 20. 14:00 2024. jan. 20. 14:00

​​​​​​​Orbán Viktor mindent arra tesz, hogy Donald Trump megnyeri az elnökválasztást – mondta Jeszenszky Géza azzal kapcsolatban, hogy kiderült, tavasszal ismét megrendezik a Republikánus Párt szélsőjobb szárnyának rendezvénysorozatává vált amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia, a CPAC újabb tanácskozását Magyarországon. A szervező ezúttal is az állami pénzekkel búsásan kitömött Alapjogokért Központ, azaz mi, adófizető állampolgárok. A volt külügyminiszter hozzátette, azt nem lehet tudni, hogy mi következne abból, ha az eddiginél jobb lenne a formális viszony az Egyesült Államokkal, ugyanis ebből még nem következik a NATO-hoz és az EU-hoz fűződő viszony javulása.  

Ismét Magyarországra invitálják az amerikai – és a világ más országaiban politizáló – szélsőjobboldal képviselőit: tavasszal újból megrendezik a CPAC Hungaryt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója tudatta, hogy április 25-én és 26-án tartják a rendezvényt, amelynek főszónoka újra Orbán Viktor lesz. A CPAC-Hungary-n rendre részt vesznek bukott és időnként regnáló külföldi „sztárvendégek” is, az, hogy az idén kik jönnek el emiatt Magyarországra, egyelőre nem tudni. Szánthó csupán általánosságban érintette ezt, mondván: „egész Európából, sőt, a világ minden tájáról érkező szövetségeseinkkel sikerre visszük a jobboldal nemzetközi forradalmát: woketalanítunk, aztán lecsapoljuk a mocsarat, hogy visszavegyük Brüsszelt és visszahódítsuk Washingtont is!”.

A CPAC-rendezvénysorozat 1970-es évekre datálható indulásakor még az amerikai jobboldal éves nagygyűlése volt, az elmúlt években alakult át a Republikánus Párt szélsőjobb irányzatának fórumává. Mára kiszálltak belőle a mérsékelt politikusok és intézmények, olyanok, mint a Ronald Reagan-i elveket valló, az emberi szabadságjogok, a béke erőn alapuló biztosítása, a kis állam, a szabad vállalkozás, a szabad piacok és a hagyományos amerikai értékek mellett síkra szálló washingtoni Frontiers of Freedom, amelynek társelnöke, Radványi Miklós, a Hírklikknek korábban azt fejtegette, hogy ma már messze nem övezi olyan médiafigyelem a CPAC-ot, mint korábban, s kétséges, hogy akár a republikánusok többségét érdekelné. Napjainkban már csak névtelen senkik, bukott politikusok vesznek részt a rendezvényeiken – tette hozzá. És való igaz: a CPAC Hungary tavalyi, második tanácskozásának videón üzen például Donald Trump ex-elnök, s ott volt a bizonyítottan álhíreket terjesztő Fox News, és annak hazugságon kapott, botrányokkal övezetten korábban már kirúgott sztárriportere, Tucker Carlson (akinek az édesapja hírek szerint Orbán lobbistája). Tavaly jelen volt a többi között a szintén bukott Andrej Babis cseh ex-kormányfő, Irakli Garibasvili georgiai kormányfő. Összességében hatvan külföldi előadó érkezett öt kontinens húsz országából, köztük hivatalban lévő és korábbi kormányfők, európai pártelnökök és európai parlamenti képviselők is. 

Orbán pedig – miként Trumpba, úgy – a CPAC-be is „beleszeretett”, s nem csak immár évente rendezteti meg idehaza a magyar „leányfórumát” (sorrendben az idei a harmadik lesz), de tavaly ellátogatott a dallasi „főrendezvényre” is, ahol beszédet is mondott. Kár, hogy ennek az árát mi, magyar adófizetők fizettük meg: kemény pénzekbe kerülhetett ugyanis a számára biztosított lehetőség. George Landrith, a Frontiers of Freedom elnök-vezérigazgatója (akinek szervezete korábban éveken át szponzorálta az eseményt, amelyen részt is vett) portálunknak mindenesetre azt mondta: „A büszkén hirdetett Trump-pártiság nem elegendő, s habár nem láttam csekkeket, számlákat, dokumentumokat, a magam részéről fogadni mernék arra, hogy Orbán Viktor azért kapott szónokként meghívást Dallasba, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciájára (CPAC), mert szponzorálta az eseményt”. 

A CPAC Hungary-t viszont megkérdőjelezhetetlenül mi „szponzoráljuk”, ugyanis azokat az Alapjogokért Központ szervezi. Igaz, arról nem szokott szólni a fáma, hogy mennyiért. Az, hogy milyen rendezvényről van szó, az is mutatja, hogy tavaly nagy botrány robbant ki körülötte, miután interjúkészítés közben kidobták a The Guardian újságíróját, aki „rendszerhiba miatt” juthatott be az eseményre az érvényes regisztrációjával.

De vajon mit jelez a magyar politikáról, hogy ismét megrendezik a CPAC-Hungaryt? Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterét, később washingtoni nagykövetet kérdeztük. „Azt jelzi, hogy Orbán Viktor egy vasat tart a tűzben, egy tételre, egy személyre tesz, Donald Trumpra és arra, hogy ismét megnyeri az elnökválasztást. Abban bízik, hogy ezzel jól fekszik majd Trumpnál, s a republikánusok őt kiszolgáló szélső irányzatánál” – szögezte le.  Megjegyezte ugyanakkor, hogy azt nem tudja, ebből mi következik, hiszen még ha a jelenleginél sokkal jobb formális viszony alakulna is ki az Egyesült Államokkal, az nem változtatna sem a NATO-hoz, sem az EU-hoz fűződő kapcsolatainkon.

Szánthó Miklós azt mondta, hogy egész Európából, sőt, a világ minden tájáról érkező szövetségeseinkkel sikerre visszük a jobboldal nemzetközi forradalmát: woketalanítunk, aztán lecsapoljuk a mocsarat, hogy visszavegyük Brüsszelt és visszahódítsuk Washingtont is! Ez vajon nem annak a beismerése, hogy már pironkodás nélkül a szélsőjobboldalra sorolja be magát a Fidesz? – tettük fel a kérdést. Jeszenszky Géza szerint ezek a címkék nagyon bizonytalanok, rugalmasak. „Mindegy, hogyan nevezzük, az biztos, hogy van egy irányzat Magyarországon, ami talán rokon a Trump-féle szélsőjobboldali és álkeresztény irányzattal, ugyanakkor a különböző radikális címkét viselő európai pártok között hatalmas különbségek vannak” – fejtegette. Mint hozzátette: a többségük atlantista és Putyin-ellenes. Egyben bizonytalansági tényezőként emelte ki a német AfD-t, amelyről nem tudni, hogyan viselkednének, ha kormányzati felelősséget kellene vállalniuk. Mindazonáltal egy dolog közös ezekben – tette hozzá –, az, hogy egy orosz- és Kína-barát magyar kurzusnak nincs támogatottsága Európában. És ez a lényeg.