Kidobták a Guardian magyar tudósítóját a budapesti CPAC konferenciáról

HírKlikk 2023. május 5. 20:30 2023. máj. 5. 20:30

Felsőbb utasításra, egy republikánus politikussal, Rick Santorum volt szenátorral készült interjúja kellős közepén váratlanul el kellett hagynia a Budapesten zajló CPAC Hungary nevű jobboldali konferencia helyszínét Garamvölgyi Flóra újságírónak, a The Guardian című brit lap tudósítójának.

Garamvölgyi sajtóregisztrációját a Media1 szerint korábban jóváhagyták, majd a rendezvény előtt mégis arról értesítették – számos más újságíróval együtt –, hogy azt csak online követheti. Csütörtökön ennek ellenére beengedték, csak pénteken dobták ki – több más újságíróval együtt. A tudósító azt mondta a lapnak, a szervezők azzal tessékelték ki a konferenciáról, hogy „rendszerhiba volt őt beengedni".

Garamvölgyi Flóra ráadásul 14 órát utazott érvényes sajtóregisztrációjával Los Angelesből, hogy ott lehessen a konferencián, ám most nem tudja tovább folytatni a tudósítói munkáját és az interjúját sem fejezhette be, a szervezők ugyanis a karjánál fogva és a mondat kellős közepén váratlanul elhúzták tőle a neki épp kedvesen válaszoló volt szenátort. 

A The Guardian munkatársa azt mondta a Media1-nek, hogy a szervező után három biztonsági őr is azt tudatta vele, hogy el kell hagynia az eseményt, ahová egyébként ő idejekorán és sikeresen beregisztrált még Los Angelesből.

Az ügyre reagált az IPI (International Press Institute / Nemzetközi Sajtóintézet) is. Az IPI elítélte és szégyenteljesnek nevezte a budapesti konferencián a The Guardian újságírójával történteket

Forrás: media1.hu