Orbán elveszíti a választást, de hatalomban marad, zavargások lesznek – ezt jósolja az Európai Külkapcsolatok Tanácsa

HírKlikk 2022. január 10. 05:30 2022. jan. 10. 05:30

Meglepő várakozásai vannak a 2022-es évre az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (European Council on Foreign Relations).

Arra számítanak, hogy az USA-ban a Demokrata Párt elveszíti a többséget a Szenátusban és/vagy a Képviselőházban, Emmanuel Macron pedig még egy ciklusra mandátumot kap majd. Azt várják, hogy Európában zavargások lehetnek a magas energiaárak miatt, elmarad Ukrajnában az orosz invázió, kudarcba fulladnak az iráni atomprogramról szóló tárgyalások, az EU-s zöldfordulat, míg megtörténhet az űrturizmus első halálos balesete.

Magyarországgal kapcsolatban azt jósolják, hogy Orbán Viktor és pártja, a Fidesz elveszíti a választást az újonnan egyesült ellenzékkel szemben – legalábbis ezt fogják állítani a külső választási megfigyelők. De ennek ellenére Orbán követheti majd  Donald Trump volt amerikai elnök példáját, és azt fogja mondani, hogy ő nyert. Sőt, az ECFR két vezető elemzője szerint Trumppal szemben, arra is képes lesz, hogy ténylegesen hatalmon maradjon. Ez nagy utcai tüntetéseket fog kiváltani Magyarországon, és válságot fog okozni Magyarország és az EU viszonyában – írja a Napi.hu.

Mark Leonard, brit politológus és író, a 2007 -ben alapított Európai Külkapcsolati Tanács igazgatója és Jeremy Shapiro, aki korábban az Egyesült Államok külügyminisztériumának Európáért és Eurázsiáért felelős külügyminiszter-helyettesének különleges tanácsadója volt merész jóslatokkal állt elő a 2022-es évet illetően. Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) egy páneurópai agytröszt, amely hét európai fővárosban rendelkezik irodákkal. A 2007 októberében alapított szervezet az európai kül- és biztonságpolitikával kapcsolatos kutatásokat folytat, és találkozási lehetőséget biztosít a döntéshozók, aktivisták és befolyásos szereplők számára az eszmecserére. Nem kormányzati szervezet, nincs köze az Európai Unióhoz, de mégis befolyásos véleményformáló.