„Orbán és a Fidesz elszigetelten állnak Európában”

HírKlikk 2023. november 8. 12:30 2023. nov. 8. 12:30

„Szertefoszlanak Orbán Viktor reményei, hogy egy mélyen illiberális, a nacionalizmustól átitatott páneurópai mozgalmat vezethet, írta szerdán Varsóból és Budapestről keltezett tudósításában a The New York Times.

A lap emlékeztetett, hogy – az Európai Unió elleni harcban – nem csak Orbán fő szövetségese, a lengyel Jog és Igazságosság Pártja vesztette el a közelmúltban a választást, hanem sorban visszaszorultak a többiek is, Spanyolországban, Szlovéniában és Csehországban. Giorgia Meloni, a tavalyi választások után alakult, keményen jobboldali olasz kormány vezetője ugyan osztja Orbán nézeteit kulturális kérdésekben, vagy a nemzeti szuverenitás ügyében – de azóta eltávolodott Magyarországtól, amikor Budapest a Kreml barátjaként reagált Oroszország Ukrajna elleni inváziójára – írja az amerikai lap.

A Fidesz elszigetelve és többnyire egyedül áll Európában. Visszavonult a középpártok befolyásos tömbjéből (az Európai Néppártból), hogy elkerülje a megszégyenítő kizárást és meg kell még találnia a parlamenti frakciót, amely kész befogadni. Orbán olyan sok embert sértett meg, hogy ritkán ismerik el, amikor mások követik példáját. 2015-ben keményen kiállt Európa határainak védelméért, ez ma Európa-szerte elfogadott. Javaslatait azonban olyan piszkos, rasszista módra adta elő, hogy a legszélsőségesebb jobboldalon kívül mindenki távolságot tartott tőle.

A magyar kormányfő legutóbbi, Putyinnal tartott találkozóján tett kijelentései nem csak a centrista vagy a liberális európai vezetőket háborították fel, hanem szembefordították Magyarországot sok konzervatívval is, beleértve az olaszokat és a lengyeleket, akik ott voltak a nacionalista vezetők 2021-es budapesti találkozóján, ahol „európai konzervatív reneszánszról” beszéltek. „Orbán Oroszország irányába folytatott politikája egyszerűen túl mérgező volt”, idézte a lap Slawomir Debskit, az állami Lengyel Külpolitikai Intézet vezetőjét. „Csaknem mindenki távol akart maradni tőle.”

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője azt mondta a lapnak: amint a török parlament készen áll, hogy megszavazza Svédország NATO-tagságát, a magyar törvényhozás is „meg fogja nyomni a gombot.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom