Orbán és Fekete-Győr sohasem fognak közös videón szerepelni

Föld S. Péter 2021. április 12. 15:21 2021. ápr. 12. 15:21

Van az a vicc, amikor egy fiatal fiú azzal dicsekszik a haverjának, hogy az
egyetem legmenőbb lánya félig már „megvolt neki.” – Hogy érted azt, hogy félig
már megvolt? – kérdez vissza a barátja. – Hát úgy, hogy én akartam, de ő nem.

Orbán Viktor és Fekete-Győr András sohasem fognak közös videón szerepelni. Tudja ezt a Momentum elnöke is, Fekete-Győr András nem is azért kérte fel vasárnap a miniszterelnököt, hogy együtt bíztassák az oltás felvételére a magyarokat. „Ez nem pártpolitika! Szükségünk van összefogásra az oltások érdekében!” Ezt mondta a Momentum elnöke vasárnapi felhívásában, és még azt is hozzátette: „ha fontos a kormánynak az oltási hajlandóság növelése, akkor csináljanak úgy, mint egy normális, nyugati országban: politikai háborúzás helyett ösztönözzünk közösen a védőoltások beadására”.

A pökhendi, lekezelő elutasító válasz borítékolható volt. Az sem meglepő, hogy a miniszterelnök helyett a Kormányzati Tájékoztatási Központ juttatott el egy hetek óta unalomig ismételgetett szöveget az MTI-hez. A válasz lényege: oltásellenesek vagytok és Gyurcsány!

Akik hónapokon keresztül az oltás ellen kampányoltak, és kamu videókkal járatták le a magyar mentősöket és kórházi dolgozókat, azok először kérjenek bocsánatot a magyar emberektől”. Ez volt az elbocsátó szép üzenet lényege. Fekete-Győr nyilván maga sem gondolta, hogy Orbán kiáll vele a nyilvánosság elé közösen kampányolni, bármennyire is fontos, jó ügyről van szó. Orbán ugyanis soha nem áll senki mellé, ő mindenek és mindenki fölött áll, az ellenzék pedig végképp nem játszik az ő történetében.

Aki nincs velünk, az nincs – ebben foglalható össze Orbán és a Fidesz politikája. Ez az, amit ők kormányzásnak hívnak, s mindez még kiegészül a hatalom megtartásához szükséges emberek bebetonozásával, valamint az ehhez szükséges pénzügyi források és vagyontárgyak átmentésével. Ez zajlik jelenleg, mellesleg folyik valamennyi védekezés is a vírus ellen, de ez utóbbi inkább csak álca, ha úgy tetszik, elterelő hadművelet. Ha nem az volna, akkor nem a szinte mindenre alkalmatlan Müller Cecíliát állították volna hadrendbe országos tiszti főorvosként, és nem az ugyancsak sok tekintetben alkalmatlan Kásler Miklós volna az egészségünkért (is) felelős miniszter. Normális országban nem a külügyminiszter döntené el egy vakcináról, hogy jó-e, vagy sem, beolthatók velük az idősek, a fiatalok, vagy éppen a középkorúak.

Normális országban minden másképp lenne, és ezt Fekete-Győr épp úgy tudja, mint bárki más, akinek még nem vette el az eszét a NER, és maradt valamennyi józan esze.

Fekete-Győr szándéka persze érthető: nem Orbánnal akart ő közösen szerepelni, hanem azt kívánta sugallni, hogy kihívóként ő volna a miniszterelnök méltó ellenfele a következő választáson. Nincs ebben semmi rossz, még kevésbé sanda szándék: Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején alig volt idősebb, mint most Fekete-Győr. A Momentum elnökének egyik mondatát azonban érdemes alaposabban végiggondolni. Nem mintha mostanság volna realitása, de még eljöhet az idő, amikor végérvényesen eltűnik a NER, és Magyarország ismét visszalendülhet a normalitásba. Csináljunk úgy „mint egy normális, nyugati országban: politikai háborúzás helyett ösztönözzünk közösen a védőoltások beadására”. Ezt mondta Fekete-Győr, és próbáljuk meg emlékeinkből felidézni, vagy ha ez nem megy, legalább elképzelni, hogy milyen lehet a normális Magyarország.

A normális Magyarország nem vív szabadságharcot a nem létező ellenségekkel. Nem fantomokkal hadakozik, hanem együttműködik másokkal. A nemzeti érdekek mentén természetesen. Merthogy nincs nagyobb nemzeti érdek annál, minthogy ne lesajnált és szalonképtelen tagjai legyünk a nemzetek közösségének.

Magyarországon a gazdaságpolitikát valódi közgazdászok csinálják. Politikusokkal és civilekkel egyeztetve, de szakmai alapon. Ebben az országban nem tündérmesék vannak, hanem gazdasági folyamatok. A szegénységet nem statisztikailag tüntetik el, hanem valóságosan próbálják mérsékelni.

Ebben az országban nem lehet következmények nélkül állítani, hogy korszerű az oktatás, amikor mindenki tudja, hogy nem az. Hogy világszínvonalú az egészségügyi ellátás, miközben a saját bőrünkön érezzük ennek az ellenkezőjét. Nem lehet elüldözni egy nemzetközi hírű egyetemet, tönkre tenni a Magyar Tudományos Akadémiát, magánalapítványokba lopni a közös vagyont.

A normális Magyarországon a bűnt nem pártolják, hanem üldözik, az elesetteket nem rúgják az árokba, hanem segítik őket abban, hogy kikecmeregjenek onnan. Ebben az országban a miniszterelnök és társai szóba állnak az ellenzékkel, mert nem ellenséget látnak bennük, hanem a közös haza polgárait, akik ugyanúgy jót akarnak Magyarországnak, mint mindenki, akinek fontos ez az ország.

Egy normális Magyarországon Fekete-Győrnek nem kellene felszólítania a miniszterelnököt, hogy a vírus legyőzése érdekében működjön együtt másokkal, mert egy normális ország miniszterelnöke magától is tudná, hogy ez részéről nem kegy, hanem kötelesség.