Orbán ezért fújta meg ismét a harci riadót

NVZS 2019. március 25. 10:19 2019. márc. 25. 10:19

„Orbánnak most fel kell készíteni azt a tábort, amelyet korábban felheccelt azzal, hogy az idei év a lázadás éve lesz, ám menet közben kénytelen volt realizálni, hogy ebből semmi nem lesz” – mondta Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértőt azzal kapcsolatban faggattuk, hogy az Európai Néppártnak a Fideszt felfüggesztő ülése óta Orbán egyre-másra tőle szokatlan és érdekes kijelentéseket tesz, a többi között, hogy Olaszországot magunk mögé kell állítani. A külpolitikai szakértő szerint azonban „arra van esély, hogy az Európai Parlamentben létrejöjjön egy populista csoport, ahogy azt Matteo Salvini meghirdette, de még ha Orbán be is csatlakozik, akkor egy, még megerősödve is csak a perifériára szorult csoportosulás tagja lesz, s annak a vezetői posztjára nem ő, hanem az olasz Liga első embere, Salvini az esélyes”.

Orbán Viktor pénteken, a budapesti nemzetközi migrációs konferencián azt fejtegette, hogy „...én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok. (...) Itt, Közép-Európában túlélem, de Nyugaton nem...”. Hozzátette: dacára annak, hogy a magyar kormánynak igaza van, olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és neki, talán még sohasem volt. „Végesek az energiáink, nekünk kell egy nagy ország, amely végre Nyugat-Európából ugyanazt mondja, amit mi”, hangoztatta, hozzátéve: ezért kulcskérdés, hogy legyen végre egy nagy európai ország, amely azt mondja, amit a magyarok. Várakozása szerint ez Olaszország lehet.

Van-e esélye Orbánnak maga mellé állítani Olaszországot? – kérdeztük tehát Szent-Iványi Istvánt, aki először is helyre tette a nem igazán precíz orbáni kijelentést, mondván: nem lehet országról beszélni. Olaszországot koalíciós kormány irányítja, s annak Matteo Salvini Ligája a kisebb – bár a legújabb közvéleménykutatások szerint feljövőben lévő – ereje (a nagyobbik a miniszterelnököt is adó) Ötcsillagos mozgalom. Egész Olaszországot tehát nehéz lenne maga mellé állítania Orbánnak, arról nem is szólva, hogy maga Salvini is sok kérdésben más álláspontot képvisel, mint a magyar kormányfő. Ilyen a migráció: Salvini ugyan szintén azt mondja, hogy senki ne jöjjön be, de a már beérkezettekkel kapcsolatban éles ellentétben áll Orbánétól az álláspontja, hiszen ő kiáll a kötelező kvóta szerinti elosztás mellett.

Egy populista csoportosulás létrejöttére a külpolitikai szakértő szerint ugyan van esély, bár Salvini – aki Ligák Ligájaként meghirdette ezt – arra aspirál, hogy ő lesz majd a vezetője, „persze Orbán be tud csatlakozni, ha akar”. Nagy kérdés azonban, hogy mit lépnek Kaczynskiék – fejtegette, emlékeztetve arra, hogy a közelmúltban, amikor Salvini Varsóban járt, akkor a Jog és Igazságosság pártját irányító Jarosław Kaczynski nagyon óvatos volt, kiváltképpen, amikor Salvini egy „Róma-Varsó tengelyről” beszélt (már maga a megfogalmazás, tengely is nagyon rossz emlékeket, a Róma Berlin tengelyt idézi fel a lengyelekben), de ezen túl is komoly ellentétek jöttek elő, például Oroszország megítélésében, meg persze kvótaügyben is. 

Szent-Iványi szerint tehát nem lesz könnyű dolog, de vélhetően „valamit össze fognak hozni ezek a pártok”. A csoportosulás ugyan megerősödik, de még így is a politika perifériájára lesz szorítva, befolyása nem lesz számottevő Európában.

Szent-Iványi István

„Nem véletlen, hogy Orbán bent akar(t) maradni az Európai Néppártban, s tőle nagyon távol álló lépéseket is megtett ezért szerdán és azt közvetlenül megelőzően is, mint amilyen a bocsánatkérés, a CEU-val kapcsolatos álláspontjának a lazítása és a plakátok leszedése” – fejtette ki a szakértő, aki szerint egyértelműen látszott a bent maradás szándéka, mivel tudja, hogy kikerülni veszélyes lenne a számára, kiváltképpen, ha ellenséges viszonyok közepette távozik. Olyan fontos döntések várnak ugyanis az EU-ra, mint a hétéves költségvetés, a pénzek elosztása – mond példát Szent-Iványi, felhívva a figyelmet arra is, hogy Magyarország ellen mindeközben folyik a hetes cikkely szerinti eljárás, s mindebben pedig nagyon nagy szükségünk lenne a Néppárt védernyőjére.

Ugyanakkor vasárnap már ismét megfújta a harci riadót Orbán – vetettük fel. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a többi között olyanokat mondott, mint hogy meg kell mutatni Brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle „ilyen civil szervezetek” irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában. Szent-Iványi szerint a nagy tét miatt Orbán szemmel áthatón még ugyan hezitál, de a fenti kijelentése mintha azt jelezné, hogy leszámolt volna a Néppártban maradással. A vasárnapi támadás Brüsszel ellen nagyon kemény volt, ezzel pedig a Néppárt egyik feltételét szegte meg, hiszen a pártcsoportosulás szerdai közleménye úgy fogalmaz, hogy „le kell állni és tartózkodni kell minden hasonló kampánytól és kijelentéstől”. Szent-Iványi szerint persze az is lehet, hogy egyelőre ez is csak egyfajta tesztelés, megnézi, hogy meddig mehet a továbbiakban el.

„Orbán persze nagyon nehéz helyzetben van” – ismerte el a külpolitikai szakértő. Rövid távon a harc folytatása az érdeke, hogy eleget tegyen a bázisának, a Fidesz kemény magjának, végtére is kampány van. Ugyanakkor az elmúlt időszakban történtek gyökeresen ellentétesek azzal, amit eddig a táborának kommunikált. „Amellett, hogy meg kell magyarázni a táborának a lépéseit, fel kell őket készíteni egy vereségre is” – mondja az elemző, aki ebből a szempontból kifejezetten érdekesnek találta Orbán március 15-i beszédét, amelyben olyanokat mondott, mint hogy nekünk a vereségeink a győzelmeink, illetve, hogy már az is nagy dolog, hogy megpróbáltuk.

Felvetettük, hogy az elmúlt napokban nem csak szokatlan dolgokat tett, de eddig elképzelhetetlen megfogalmazásokkal is élt Orbán. Nem csupán amikor a bukás esélyéről beszélt, hanem amikor amiatt sajnáltatta magát saját maga és az ország népszerűtlensége miatt. Vajon ez egyfajta új – egyelőre nem tudni, hova kifutó, milyen célú – kampány kezdete lehet? – kérdeztük. Valóban, eddig azt sulykolták a tábornak, hogy Orbán és az ország népszerűtlensége csak a sajtó kitalálmánya, az ellenfelek hazugsága – mondja Szent-Iványi, aki szerint Orbán most szeretné nehéz helyzetét tudatosítani a híveiben.

Azoknál kell ezt elérnie, akik pont azt szerették benne, hogy mindenkit leszkanderezik – most pedig az ellenkezőjét kell elfogadtatni velük. „Orbánnak most fel kell készíteni azt a tábort, amelyet korábban felheccelt azzal, hogy az idei év a lázadás éve lesz, ám menet közben kénytelen volt realizálni, hogy ebből semmi nem lesz” – szögezte le.