Orbán falig vitte a vitát gender ügyben

HírKlikk 2020. október 26. 16:30 2020. okt. 26. 16:30

Jóformán senki nem állt mellette, mégis szinte falig vitte a vitát az október közepén rendezett csúcstalálkozón – egy most kiszivárgott beszámoló szerint.

Részletes beszámolóhoz jutott a 444 az október 15-én és 16-án lezajlott, amúgy zárt ajtók mögött rendezett EU-csúcstalálkozóról. A második napon lezajlott egyik vita főszereplője Orbán Viktor volt. A magyar kormányfő szerint, nem kell használni a gender szót, az afrikaiak helye pedig Afrikában van. 

A vita a decemberi Európai Unió-Afrikai Unió találkozó előkészítéséből indult, amelyben azt kellett volna megfogalmazni, mit vár az EU a találkozótól. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte, hogy neki nem tetszik, hogy egy dokumentumban „férfiak és nők egyenjogúságáról" van szó, amikor rögzítik, hogy milyen értékek fejlesztésében akar az EU együttműködni Afrikával, és szerinte jobb lenne, ha „gender equality", azaz „nemek közti egyenlőség" szerepelne.

Egy kis nemzetközi vita után érkezett Orbán, aki kijelentette: „Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality. Ez egy túlideologizált szó."

Ekkor szállt be a vitába például a holland, a spanyol, a belga, az ír, a finn, a svéd, a lett és a szlovén miniszterelnök, a német kancellár, a francia és román elnök- Kijelentették, nekik nincs bajuk a szóval, de ragaszkodni nem ragaszkodott hozzá mindenki. A vitában egyedül a cseh miniszterelnök, Andrej Babis támogatta Orbánt, de ő képviselte a koronavírus miatt otthon maradt lengyel Mateusz Morawieckit is.

A háromnegyed órás vitában Angela Merkel tett rendet, aki azt javasolta, hivatkozzanak csak egy már korábban elfogadott dokumentumra (ebben amúgy szerepel a gender szó).

Ezzel még nem volt vége a vitáknak, ugyanis a dán Mette Frederiksen azon veszett össze Orbánnal, mennyire keményen kéne fogalmazni azzal kapcsolatban, hogy az afrikai országoknak vissza kell fogadniuk az Európában menedékjogot nem kapott embereket. Frederiksen azt úgy szerette volna, hogy az Afrikai Unió „tiszteletben tartja" az EU igényét a visszafogadásokban való közreműködésben, míg Orbán azt javasolta, hogy tegyék bele a szövegbe azt is, hogy „az afrikaiak jövője Afrikában van.”