Orbán félti a pénzt és csak színházat játszik

NVZS 2020. július 9. 19:32 2020. júl. 9. 19:32

„Visszakanyarodik, mert félti a pénzt” – velősen ennyivel intézte el Balázs Péter volt külügyminiszter, magyar uniós biztos Orbán Viktor legfrissebb kommunikációs akcióját. A magyar kormányfő egy szerdai budapesti videókonferencián ugyanis „odabókolt” annak az Európai Néppártnak, amelyről az elmúlt időszakban mondott hideget és meleget is, főként azóta, hogy a pártcsaládja megelégelte a demokrácia- és Brüsszel-ellenes lépéseit, illetve durva támadásait és felfüggesztette a Fidesz tagságát.

„Angela Merkel leköszönő német kancellárnak is dobott egy csokor virágot Orbán  – tette, tehette ezt éppen annyira kockázatmentesen ahogyan kedves szavakat mondott az EPP-nek” – mondta Balázs Péter némileg bővebben. Szerinte ez is csak Orbán szokásos forgolódása.

Orbán az „Európa cenzúrázatlanul” címmel rendezett online nemzetközi konferencián élesen bírálta az EU számos tagállamát, követelve hogy a „nyugatiak” ne mondják meg a „keletieknek”, hogy mit csináljanak. Majd kiemelte, hogy a problémát az jelenti, hogy az elmúlt években, a válságok idején, az EU mindig taktikai megközelítést követett, reaktív válaszokat adott. Taktika helyett, azonban stratégiára van szükség és proaktív válaszokra.

Hozzátette: reméli, hogy az új európai stratégia kialakításában és megvalósításában az Európai Néppárt lesz a motor.

Merkel nevét olyan kontextusban emlegette, hogy „Közép-Európában sok olyan politikus van vezető pozícióban, aki aktívan részt vett Európa átalakításában, a kommunizmus lebontásában, azonban Nyugaton csak Angela Merkel német kancellár ilyen”.

(A konferenciáról tudósító Népszava írását itt olvashatja.)

Rákérdeztünk Balázs Péternél a Népszava azon értesülésére is, miszerint a kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre, amelyen Orbán szeretne felhatalmazást kérni az Országgyűléstől arra, hogy az Európai Tanácsban hozzájáruljon az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag elfogadásához. Vagyis várhatóan egy parlamenti határozatot fogadnak el ezzel kapcsolatban a képviselők.

Mint ismert, a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságot az Európai Bizottság egy összesen 750 milliárd eurós élénkítési csomaggal orvosolná. Ennek egy része kedvezményes hitelként, egy része pedig vissza nem térítendő támogatásként állna a tagállamok rendelkezésére.

Ez mire kellhet Orbánnak? – vetettük fel. „Csak a saját pozícióját akarja erősíteni ezzel is, a látszatról szól ez az egész, hiszen ilyen kétharmados többség birtokában azt fogadtat el, amit csak akar” – mondta Balázs Péter. Hozzátette: „ez is csak a színház része, amit az motivál, nehogy elveszítsen pénzeket”. Emlékeztetett arra, hogy ha olyan nagyon érdekelné Orbánt a Parlament véleménye, akkor nem szüntette volna meg a Parlament 2010-ig működött európai nagybizottságát, amelynek utoljára Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök számolt be.

A nagybizottság konzultációs fórumként működött. Fő feladata az volt, hogy egyeztessen az Európai Unió intézményeiben és más fórumain képviselendő álláspontról. Az európai uniós nagybizottság konszenzussal állásfoglalást is elfogadhatott. Ez Orbánék második (2010-es) színre lépésével megszűnt működni.