Orbán frankensteini szörnyet csinált a kereszténydemokráciából

HírKlikk 2021. augusztus 5. 11:30 2021. aug. 5. 11:30

A Foreign Policy amerikai külpolitikai szaklap szerint Orbán Viktor egy frankensteini szörnyet csinált az európai kereszténydemokráciából. Sőt, már ott tart, hogy exportálja ellentmondásos ideológiáját. Ezzel át akarja alakítani a földrész egész politikáját, ami érthetően dühíti a hagyományokhoz ragaszkodó nyugati politikusokat.

Az orbáni kotyvalék ugyan próbál a kereszténydemokrácia köntösében megjelenni, ám közben pajzsul szolgál az egyre élesebb brüsszeli bírálatok kivédésére. Továbbá eszköz a kisebbségek elleni hátrányosan megkülönböztető törvények bevezetéséhez, valamint kényelmes narratíva a Fidesz nacionalista elemeinek feltöltésére – idézi a hvg.hu a Foreign Policyt.

A szerző, Amanda Coakley, aki Bécsből tudósít a térségről, úgy látja, hogy az orbáni Magyarországon igen fontosak a jelképek. Az EU alapító ideológiájának átformálása nem csupán jelzés Brüsszelnek, hanem ráerősít a kormányfő tekintélyelvű személyiségére, hogy itt olyasvalakiről van szó, aki félelem nélkül oltalmazza nyáját a nyugati farkasokkal szemben.

A Foreign Policy idézi Olivier Roy francia politológust, aki azt mondta: „ezek az emberek nem kereszténydemokraták a szó történelmi értelmében. Magyarországon csak egy populista párt van, amely kereszténynek állítja magát.”

A legnagyobb különbség az új magyar politika és a hagyományos európai jobbközép politika között a hit magában a demokráciában. Amióta 2010-ben újra megszerezte a hatalmat, Orbán alkotmányos és törvényi változásokat vert át azzal a céllal, hogy aláássa az ország demokratikus intézményeit.

Forrás: hvg.hu