Orbán húzza az időt és tovább zsarol

HírKlikk 2024. szeptember 19. 16:40 2024. szept. 19. 16:40

Orbán Viktor továbbra is megköti magát, így változatlanul veszélyben van az Ukrajnának előirányzott, több milliárd eurós hitel. Mint emlékezetes, Európa és az Egyesült Államok úgy döntött, hogy 50 milliárdos kölcsönt ad Kijevnek, a törlesztés fedezetét a nyugaton befagyasztott orosz állami javak kamata adná.

Csakhogy a magyar politikus abban bízik, hogy Donald Trump győz, és akkor az egész ügy lekerül a napirendről. Ezért nem hajlandó egyelőre megszavazni, hogy ne hat hónaponként, hanem csupán három év múlva vegyék elő újra, mi legyen a zárolt orosz követelésekkel. Ebbe viszont Washington nem kíván belemenni, hiszen ha az EU netán időközben feloldja a tilalmat, akkor Washingtonra hárul az anyagi következmények zöme. Azon kívül nem szeretné évente kétszer kitenni magát a magyar fél zsarolási potenciáljának.

Első pillantásra talán furának tűnik, hogy egyetlen kormány megtorpedózhat olyasvalamit, amit eredetileg a G7-ek határoztak el, de mégis így van. A megállapodásnak ugyanis részese az unió, így érvényes Orbán vétójoga. Ezért a miniszterelnök – ahogy a Süddeutsche Zeitung írja – most húzza az időt és csak november 5-e után hajlandó érdemben nyilatkozni a kérdésről.

Brüsszel egyik áthidaló javaslata, hogy olyan konstrukciót hagyjanak jóvá, amelyhez elegendő a kétharmad. A másik, hogy Amerika kiszáll a hitelezők közül és akkor maradna az EU, Kanada, Japán, Nagy-Britannia és esetleg Norvégia. Ám nem tudni, hogy ez esetben is összejönne-e az 50 milliárd.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom