Orbán idehaza győztesnek mondta magát, Brüsszelben más eredmény született

HírKlikk 2020. július 21. 13:24 2020. júl. 21. 13:24

Az uniós pénzek kifizetésének az EU alapvető értékeihez, ezen belül jogállamisági feltételekhez kötése volt a csúcs egyik leghevesebben vitatott témája, és a feltételek bevezetését megpróbálták megakadályozni a kelet-európai államok (Magyarország és Lengyelország), amelyek ellen a 7. cikkely szerinti eljárás van folyamatban.

Megállapodás született a jogállamisági formuláról az EU hétéves költségvetésével kapcsolatban, és már korábban létrejött az egyezség a segélycsomag kérdésében – jelentette kedden hajnalban a Der Spiegel német hetilap online kiadásában, az AFP francia hírügynökség értesülésére hivatkozva. A megtalált kompromisszumos formulát diplomáciai források szerint, több állam – köztük Németország, Franciaország, és több kelet-európai ország – részvételével dolgozták ki.

Az új szövegben az olvasható, hogy az Európai Tanács aláhúzza az EU pénzügyi érdekeinek, és azok megvédelmezésének jelentőségét. E háttért előtt bevezetnek majd egy feltételrendszert a költségvetés és az újjáépítési csomag eszközeinek védelmére, és a bizottság ezen érdekek sérülése esetén, intézkedéseket javasol majd, amelyeket a miniszterek tanácsa minősített többséggel fogad el. A 27 tagállam állam- és kormányfőinek körében este Krisjanis Karins lett miniszterelnök terjesztette elő a szöveget, és a jelenlévők a javaslatot közfelkiáltással fogadták el – írta a Der Spiegel.

Hozzátette: a lengyel sajtó arról számolt be, hogy a jogállamiság feltételéhez kötésről lemondtak Brüsszelben, a magyar sajtó viszont a megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök győzelmeként ünnepelte. Szó esett egy állítólag Orbán és Merkel között létrejött alkuról is, amelynek értelmében állítólag lezárják majd a 7. cikkely szerinti eljárást, amely Magyarország ellen folyik. Ezt a német kormány kérdésre nem erősítette meg. Steffen Seibert kormányszóvivő kijelentette: „Magyarország késznek mondta magát arra, hogy lehetőségei szerint, előre viszi ezt a folyamatot”.

Forrás: Hírklikk