Orbán interjú: nem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de az országnak működnie kell

HírKlikk 2020. szeptember 12. 20:27 2020. szept. 12. 20:27

A koronavírus-járvány friss információiról és a védekezésről nyilatkozott a miniszterelnök a Karmelita kolostorban lévő dolgozószobájában az M1 tévécsatornának. Hangsúlyozta, hogy a második hullám során másképpen fog védekezni az ország, így a fertőzöttek száma talán magasabb lesz, de a halálesetek számát sikerülhet alacsonyan tartani.

Azzal kapcsolatban, hogy szombatra, egy nap alatt 916 új fertőzöttet regisztráltak a miniszterelnök úgy reagált: lesz az a szám még magasabb is.

Hozzátette: a második hullámban másképpen védekezik az ország, amikor magasabb a fertőzöttek száma. Ezért a halálos áldozatok számát kell alacsonyan tartani. A védekezés sikerét ez fogja meghatározni.

Az első hullámban, sok embernek köszönhetően, az egészségügy bírta a nyomást, és mostanra, a második hullámra, teljes mértékig sikerült felkészíteni a kórházakat és az egészségügyi eszközöket gyártó intézményeket.

Beszélt a miniszterelnök a lezajlott nemzeti konzultációról is, amelynek eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy nyugodtabb legyen: most már tudjuk, hogyan kell védekezni és azt is tudjuk, mit akarnak az emberek. És azt szeretnék, hogy Magyarország működjön, ne bénítsa meg az életünket a járvány.

A konzultáció eredménye azért is releváns, mert bár még nem ilyen helyzetben készült a felmérés, de a családok, a magyarok aggódnak: megismétlődik-e a tavaszi teljes lezárás, mert az számos nehézséget okoz és kérdéses az is, hogy a megtakarításaikkal kibírják-e.

„Van olyan haditerv, ami működőképesen tartja Magyarországot".

A virológusok és járványügyi szakemberek is olyan tanácsokat adnak, hogy így tudjuk tartani az országot, működjön a turizmus, a vendéglátás, az oktatás, a kultúra, a sport. Nem minden működik ugyanúgy, de a lehetőségekhez képest megy.

De ehhez az kell, hogy betartsuk az alapszabályokat: hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot, ahol kell, ne látogassuk a kórházban a hozzátartozóinkat. A szankciókat is meghoztuk, például ha valaki egy boltban nem hordja a maszkot, akkor ő is és a boltos is büntetést kap. Mindenkinek tudnia kell, hogy maga és mások érdekében is be kell tartani azt a néhány egyszerű szabályt, amit hoztunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Szólt az iskolakezdésről, megismételte: most nem kell lezárni az iskolákat, a szülők és a gyerekek sem akarják. Más országokhoz képest, tavasszal Magyarország sikeresen védekezett, akkor a digitális oktatás volt a megoldás.

„De most, amíg a halálozási számok nem emelkednek – és úgy tűnik, hogy sikerül megvédeni az időseket" - fel sem merül, hogy bezárjuk az iskolákat.

A döntéseket több szakember döntései alapján hozzuk meg, de az biztos, hogy minden nap dolgozni kell, hetente többször is meg kell hallgatni a szakembereket. Most a rugalmasság és az azonnali döntések meghozatala a legfontosabb – emelte ki a miniszterelnök.

„Most még nem tartunk a döntéseknél, most még a döntéseink irányát kell kijelölni – ez pedig az, hogy az országnak működnie kell."

A miniszterelnök azt mondta, a munkahely a legfontosabb, erre volt vállalásuk is.

Egy helyen van komoly baj, a budapesti turizmusban, ami majdnem száz százalékban külföldiekre épült, és ez az üzleti modell nem tartható fenn jövőre sem. A világ turizmusa még 2021-ben sem tér vissza a régi kerékvágásba – vélekedett a miniszterelnök. A beruházások és a fejlesztések fel tudják szívni a felszabaduló munkaerőt, vagyis lesz elég munkahely.

A családok életszínvonalára is figyelni kell, ezért lesz egy családügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter: Novák Katalin lehetőségeit és hatáskörét meg kell növelni október 1-jétől – jelentette be Orbán Viktor.

A védekezés mellett napirenden vannak más ügyek is.

Arra a kérdésre, hogy a védekezés mellett hogyan tud a kormányzat a hosszabb távú ügyek - mint például a 7-es cikkely szerinte eljárás vagy a migráció kérdése - érdekében fellépni, a miniszterelnök azt válaszolta: Magyarországon napirenden vannak ezek a kérdések. Az, hogy az Európai Unió kellő időben és mélységben foglalkozik-e ezekkel, az a miniszterelnök szerint másik kérdés. Szerinte ugyanakkor Magyarország kormánya a védekezés mellett ezekkel az ügyekkel is foglalkozik.

Orbán Viktor azt mondta: sok Nyugat-európai ország elkötelezte magát a nyitott társadalom mellett, ez szívük joga, ezért szerinte folyamatosan különböző világok jönnek létre például Berlinben és Budapesten, Németországban és Magyarországon. A miniszterelnök úgy látja, ez hosszabb távon is így lesz, a magyarok nem akarnak nyitott társadalmat, keresztény magyar civilizáció akarunk maradni.

Nincs olyan lehetőség, amire ne készültünk volna fel – mondta a miniszterelnök, aki megígérte: nem lesznek hirtelen irányváltások, de a kormányzati haditervet végre kell hajtani, ugyanis az ad garanciát a sikerre. A kulcs a higgadt, nyugodt kormányzati politika – zárta szavait a kormányfő.