Orbán is megbukik, ahogy minden önkényuralom!

Kardos Ernő 2019. október 2. 14:27 2019. okt. 2. 14:27

A magyar kormány ugyan megvétózhatja az uniós költségvetést, de ezzel sokat ártana az általa vezetett országnak – nyilatkozza Balázs Péter. Az egykori uniós biztos szerint elfogadott költségvetés nélkül egyetlen fillér sem érkezik az országba. Vagyis a vétó legfeljebb blöff, ahogy a vele való fenyegetőzés is leleplezte: a kormány tisztában van azzal, hogy leépíti a jogállamot Magyarországon. Dobrev Klára korábban azt nyilatkozta portálunknak, hogy az Európai Parlament egyszerű többséggel elfogadhat egy olyan klauzulát, amely bünteti, ha egy tagállam megsérti a jogállami normákat.

Elképzelhetőnek tartja, vagy üres fenyegetésnek tekinti, hogy a magyar kormány megvétózza az uniós költségvetést, ha támogatásokat a jogállamiság feltételeihez kötik?

Ez az önleleplező nyilatkozattal a magyar kormány elismeri, hogy Magyarországon nincs jogállam. Ugyanis a kijelentés politikai üzenete az, hogy a magyar kormány fél, hogy számon kérik rajta a jogállamiság feltételeit. Egy normálisan működő állam viszont nem tart az ellenőrzéstől. Árulkodó a miniszterelnök kijelentése is, miszerint a jogállam becsület dolga lenne. Holott a demokráciát sokkal inkább a törvények uralma, a fékek és ellensúlyok rendszere, és az intézmények működése jellemzi. Ha a hatalom ezeket leépíti – ahogy az Magyarországon történik – akkor ott becsület sincs.

Viszont szívesen él a kormány az unió demokratikus intézményei nyújtotta lehetőségekkel, s fenyegetése szerint, ha módjában áll, akkor megvétózza a költségvetést. Teheti?

Vétózni csak akkor lehet, ha egyhangúsági követelmény van, de az jól tudjuk, hogy az Orbán kormány nem saját teljesítményéből, hanem az uniós pénzekből él!

Nyilván erről nem szívesen mondana le. Gondolja, hogy az egész vétó csak blöff?

Nézze, Magyarország az unió költségvetésének nettó kedvezményezettje, tehát több pénzt kap, mint befizet. Tehát elemi érdeke, hogy a pénzügyi csomagot az unió mielőbb elfogadja, s a pénzek lehívhatóvá váljanak! Nem illik elfelejteni, hogy az ország haszonélvezője a folyamatnak!

Mi történik, ha Magyarország a jogállami elveket elutasítva megvétózza az uniós költségvetést, ahogy az elhangzott?

Akkor önmagával tol ki! Én azt gondolom, hogy erre nem kerül sor, hiszen egyébként is ezernyi módja van annak, hogy az unió költségvetésében a támogatások elköltésére feltételeket szabjanak. Előírhatják például, hogy a közös pénzt csak átlátható, ellenőrizhető módon használhatják fel, vagyis az unió szigorúan körmére néz majd a tagállamoknak. Ez is része a demokratikus működésnek, és ilyen feltétel szerintem biztosan lesz majd az új költségvetésben.

Ráadásul nem csak utólagos ellenőrzésre lesz mód az Olaf által, hanem menet közben is kontrollálják majd a pénz elköltését, s szükség esetén szankcionálhatnak is. Erre bizonyára lesz mód, ahogyan a demokratikus normák betartását is lehet majd ellenőrizni.

Állítólag erre eddig is volt mód, mégis leépülőben van az országban a demokrácia, miközben a szankciók elmaradtak.   

Tévedés, vontak el pénz az országtól, függesztettek fel, vagy tartottak már vissza kifizetéseket. Mindez a költségvetési mechanizmus keretében történt. Kétségtelen, olyan nem fordult elő, hogy a jogállamisági kifogások miatt leállítsanak egy több száz kilométeres vasúti szakasz, vagy egy Völgyhíd építését. Ez nagyon súlyos károkat okozna.

Az olyan kontroll szerintem is működésképtelen, amely a jogállami elvek sérülését azonnali pénzelvonással büntetné. Viszont az uniós pénzek költését az eddigieknél mindenképp jobban kell ellenőrizni, és a rendellenességeket erősebben kell szankcionálni. Az úgynevezett befizető országok – akik a cehhet állják – ehhez mindenképp ragaszkodnak, s keresztül is fogják vinni! Ezt Magyarország aligha tudja megakadályozni.

Az jól látható, hogy a jogállam normái naponta sérülnek Magyarországon. Itt van például az önkormányzati választás, az ellenzéki képviselők egyszerűen nem szerepelhetnek a köztelevízióban. Az intézmény vezetője egyszerűen beleröhög az ország arcába. Ilyen, és hasonló normasértéseket nem kéne az uniónak szankcionálni?

Valóban, ezer és egy ponton sérül Magyarországon a jogállam. Ez köztudott! Nyomorgatják a civil szervezeteket, a sajtót, torzítják az egész választási rendszert, ezeket mindenki tudja már!

Akkor mi lesz?

Ezeket a dolgokat nekünk kell rendbe tenni! Az Európai Unió a magyar demokrácia torzulását nádpálcával nem tudja rendbe hozni! Ezt a magyar állampolgároknak kell elvégezni. A szavazók döntik el, hogy tudomásul veszik-e a demokrácia alapvető megsértését, vagy más kormányt akarnak.

Ön azért vesz részt az ellenzéki mozgalmak támogatásában, mert úgy gondolja, hogy a magyar nép egyszer csak öntudatra ébred, s kiáll a demokrácia mellett?

Nézze, olyan országban élünk, ahol az emberek sokáig tűrnek, aztán hirtelen föllázadnak! Az egész magyar történelem erről szól. A nép csak tűr, csak tűr, aztán odacsap! Ez akkor következik majd be, ha a választók a bőrükön érzik – még jobban, mint ma – hogy az állam rosszul működik, mert a pénzeket másra költik a politikusok, és a választónak pedig nincs igazi beleszólása az ország dolgaiba. Csak akkor lesz majd fordulat, eddig ugyanis még egyetlen önkényuralmi rendszer nem maradt fenn a történelemben.