Orbán kivezeti az országot az EU-ból, a kínai egyetem is azért kell neki

HírKlikk 2021. április 14. 06:15 2021. ápr. 14. 06:15

A Direkt36 számolt be arról, hogy kínai állami vállalattal építtetné a kormány a sanghaji Fudan Egyetem budapesti épületét. A beruházás a kormány számításai szerint többe kerül majd, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatás működésére költött az állam 2019-ben. Az 540 milliárdos építkezésből 100 milliárdot állna a kormány, a fennmaradó nagyobb részt pedig Kína hitelezné.

Bojár Gábor, a Graphisoft és az Aquincum Technológiai Intézet alapítója a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta: Magyarországnak elvileg lehetne jó, hogy egy rangos külföldi egyetem kampuszt alapít, mert ezen keresztül a magyar diákok jobban megérthetik, hogy működik a világ, hogy tudnak üzleteket kötni, kapcsolatokat építeni a célországgal. De az mégis aggodalomra ad okot, hogy nagyon sok minden nem tiszta. Nem tudni, kik nevezik ki a professzorokat, kik lesznek a diákok, kapnak-e ösztöndíjat, és azt, ki állja, ki állítja össze a tananyagot, ki finanszírozza a fenntartást, és így tovább – sorolta a Széchenyi-díjas vállalkozó, fizikus.

Hogy ez az alapítás ugyanakkor történik, amikor az amerikai alapítású CEU-t elüldözik az országból, sokat elmond a kormány politikai irányultságáról – hívta fel a figyelmet. Bojár Gábor megismételte: régóta úgy látja, hogy Orbán Viktor kivezeti az országot az EU-ból. Ez is újabb jele annak, hogy az ország nem a nyugati, hanem a keleti orientációhoz kötődik, amiben már volt részünk 40 évig, és nem volt jó.

Jelezte, bár az általa alapított intézet lényegesen kisebb, így nem lehet összehasonlítani őket, az a saját pénzéből készült, ez pedig a magyar adófizetők pénzéből. Ahogy a CEU-t is a „sokszor megátkozott” Soros György finanszírozta, még a helyet is drágán vette a magyar államtól. Tehát nem egészen érthető, hogy miért nem a sanghaji egyetem vagy maga a kínai állam fektet be. Hozzátette: abszolút kiemelt területe a Fudan Egyetemen az oktatásnak a hírszerzés, ezzel foglalkozó diákok és oktatók jönnek ide és kapnak szabad mozgásra lehetőséget Európában, ami aggodalomra ad okot.

Valamint a magyar kormány eddigi kínai üzletei szerinte aggályosak. Említette a több ezer, tízszeresen túlárazott lélegeztetőgépet, a háromszor drágábban vett és a hírek szerint kevésbé hatékony kínai vakcinát, a Sinopharmot – miközben a kormány nem kérte a 90 százalék fölötti hatékonyságú, EU-s beszerzésben hozható Moderna vakcinák felét, valamint a Fudan Egyetemhez hasonlóan, kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonalat is. Nem nagyon lát olyan üzletet Kínával, amelyen a magyar állam és a magyar nép járna jól, de valakiknek biztos megéri – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió