Orbán lánya felhívta az apját, és tíz perccel később a rendőrök akcióba léptek

HírKlikk 2019. augusztus 14. 08:23 2019. aug. 14. 08:23

A francia Le Monde úgy mutatja be a budapesti Sziget Fesztivált, mint Európa legnagyobb zenei rendezvényét, amely azonban nem szeretné felingerelni Orbán Viktort.

A Népszava szemlézte cikk szerint mindenesetre a bejáratnál az áll, hogy a látogató most a szabadság szigetére lép be, amiből az következik, hogy ezek szerint a szigeten kívül nem annyira combos a demokrácia. Azon kívül a Fidesz ugyan tartósan visszatért a hatalomba, a rendezvény azonban továbbra is hirdet olyan értékeket, amelyek ellentétesek a hatalom felfogásával. De az idei jelszó: Szerelmi forradalom nem igazán provokatív.

A legfeltűnőbb azonban mégis az, hogy nincsenek olyan zenészek, akik tiltakozó beszédet tartanának, pedig lenne rá ok. A Quimby például apolitikusnak és fatalistának tűnik. Kiss Tibor azt mondja, pontosan tudni lehet, hogy a hatalom mindig egy maroknyi kisebbség kezében lesz. Az együttes a beat ökumenizmusát hirdeti, de talán túl messzire merészkedett, amikor fellépett Tusványoson.

Dardák András, aki a francia nyelvű országokban képviseli a Szigetet, felidézi, hogy nem szabad birizgálni az alvó oroszlán bajszát. És a szabadság szigete pontosan tudja, hol vannak a határai. Jobban, mint az Auróra, amelynek tevékenységét folyamatosan gátolják a hatósági molesztálások és megfélemlítő akciók. De a hatalomnak nincs is oka, hogy nyugtalankodjon a fesztivál miatt, amelyet 95 százalékban magánforrásokból finanszíroznak, és amely ennyi vendéget vonz. Dardák úgy fogalmaz, hogy próbálják eljuttatni az üzenetet, de nem bírálják a kormányt. Cserében a Sziget mintájára azt lehet mondani, hogy Magyarország szabad.

Orbán Viktor különben soha nem tisztelte meg jelenlétével az ország legnagyobb kulturális eseményét. Ráhel viszont gyakran vendégeskedik a VIP-páholyban. Ez jól jött 7 éve, amikor egy szélsőséges csoport tüntetni akart a nagy színpad előtt, illetve legfőképpen fizetés nélkül akart bejutni.

Eltorlaszolták a bejáratot, ám a rendőrség nem tett semmit. Orbán lánya azonban felhívta az apját, és tíz perccel később a rendőrök akcióba léptek 

- írja a Le Monde.

Forrás: Népszava