Orbán maga alá gyűrte a bírói rendszert is!

Kardos Ernő 2019. december 18. 20:10 2019. dec. 18. 20:10

„Magyarországon már nincs jogbiztonság! A bírói rendszer átalakításáról szóló törvénynek mindenekelőtt a magyar állampolgárok isszák majd meg a levét” – nyilatkozza a Hírklikknek Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője. A politikus szerint, ha a kormány által megtervezett rendszer elkezdi működését, akkor a bíróságok kötelesek lesznek olyan döntéseket hozni, amelyek a Fidesz érdekeinek is megfelelnek. Vagyis a jövőben már nemcsak az ügyészség, a számvevőszék, hanem a bírói rendszer is a kormány befolyása alá kerülhet.

Az Országgyűlés végül elfogadta a bírák 32 százalékos és az ügyészek 21 százalékos fizetésemelését. Igaz, hogy először a fideszes többség is elutasította a javaslatot, az ellenzék viszont másodszor sem szavazta meg. Mi az oka?

A szavazásra be sem mentünk, mert teljesen világos, hogy egy héttel ezelőtt a bírák, ügyészek fizetésemelésének elutasítása a Fidesz felelőssége volt. 

Akkor állítólag a fideszesek véletlenül rosszul szavaztak, s ezt akarták kijavítani. 

Valóban a kormányzó párt szerencsétlenkedése miatt nem emelkedett már törvényerőre a bírói, ügyészi béremelés, emiatt kellett rendkívüli ülést összehívni. Az államfő, Áder János politikai szolgálatkészségével tudták csak a csorbát kiköszörülni.

A másik ok, hogy ez a törvényjavaslat egyáltalán nem a bírák, ügyészek fizetésemeléséről, hanem az igazságügyi szervezet függetlenségének elvesztéséről szól. A törvény fekete betűkkel fog bekerülni a magyar történelembe, ugyanis ez a jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy az utolsó független állami intézményt is politikai kinevezettekkel töltse fel a Fidesz.

Közben persze maga az ellenzék is azt mondja, hogy a bírák bérrendezése ügyében teljes körü konszenzus van a házban, hisz a magyar igazságszolgáltatás dolgozói uniós átlagban is alulfizetettek. Ez nem érv a megszavazásra?

 Nem akarok goromba lenni! Tudja ön, hogy mi van ebben a kétszáz oldalas törvényben?

Szó szerint nem tudnám felmondani, de van róla fogalmam. Tudomásom szerint, kísérletet tesz a bírói rendszer átalakítására. 

Ennél is többről van szó! Ez a törvény teljes mértékben átalakítja a bírói rendszert Magyarországon. Olyan módon, hogy a Fidesz totális befolyása alá vonja a magyar igazságszolgáltatást. 

Ugyanis lehetővé teszi, hogy a mai magyar alkotmánybíróság bírája – aki tudhatóan csak fideszes elkötelezettségű lehet – kérelmére a Kúria, tehát a legfelsőbb bíróság tagja legyen, gyakorlatilag automatikusan. Miután az alkotmánybírókat a Fidesz választja meg a parlamentben, gyakorlatilag kialakítja annak a lehetőségét, hogy megtegye ezt a legfelsőbb bírói kar esetén is. 

Az ugyanis már nyilvánvaló, hogy Polt Péter évtizedek óta uralja az ügyészséget, s eldöntheti, mely ügyben indít nyomozást, emel vádat, s melyik az a közbűntény, amely esetén futni engedi a Fidesz bűnözőit. Gyakorlatilag fátylat tud borítani bármilyen bűncselekményre. Ugyanez történik az Állami Számvevőszék esetében, amelynek vezetője szintén egy ex-fideszes pártkatona, aki a politikai érdekeknek megfelelően indít vizsgálatot, vagy állítja azt le. Nos, ugyanez a cél a bíróságokkal. A ma még független intézményt fel akarják tölteni fideszes pártkatonákkal.

Miközben Magyarországon leigázzák a bíróságokat, miközben a Fidesz megpuccsolja a magyar államot, most ön tényleg a bírák és ügyészek fizetésemeléséről kérdez? Nem érti, hogy itt igen nagy a baj?

Nézze, több ezer ember számára az is nagyon fontos, hogy a fizetését felemeljék. Persze tudom, hogy a bíróságokról szóló törvény átalakítaná az ítélkezést, lehetne precedens jog, ami azt jelentené, hogy a bíróságoknak kötelességük lenne úgy dönteni, ahogy a Kúria azt meghatározza. 

Csakhogy az a helyzet, hogy a legfőbb bírói testületet, a Kúriát az Alkotmánybíróságon keresztül feltöltik fideszes politikai kinevezettekkel, s az általuk precedensként meghozott döntést kötelező követni az alsóbb szintű bíróságokon. Ilyen módon tehát – politikai megrendelésre – bele tudnak szólni a bírói döntésekbe! 

Ez egy normális országban százezreket vinne az utcára, de meggyőződésem, ha az új rendszer elkezd majd működni, ez be is fog következni. Az egésznek a csapdája, hogy a Fidesz ezt a változást a fizetésemelés sztanioljába csomagolta.

A bírák fizetésemelése természetesen elengedhetetlen, de azért nem vagyok hajlandó arról beszélni, mert most egy szégyenteljes és gyalázatos történelmi vállalkozást kezdett el a Fidesz. Leigázza a bíróságokat, s az érintettek a feketeleves mellé kapnak egy kis darab mézes madzagot.

Annyit azért hozzá kell tenni, hogy a bíráknak az új rendszerben joguk lesz eltérni a precedenstől. Igaz, meg kell indokolni, s ha tévednek, akkor esetleg felelősségre is vonják őket. Bizonyára olvasta az igazságügyi miniszter, Varga Judit nyilatkozatát, aki nem aggódik az ítélkezés függetlensége miatt. Akkor ön miért aggódik, képviselő úr?

Azért, mert a miniszter, Varga Judit, szerintem hazudik. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy a kialakuló rendszer miről szól. A törvény normaszövege ugyanis előírja, hogy ha a bíró eltér a precedenstől, akkor jogegységi panaszt lehet majd benyújtani a döntés ellen a Kúriához. Itt pedig a kígyó a saját farkába harap, hisz a Kúria nyilván a saját döntését tartja adekvátnak. Az említett döntést megsemmisítheti, és új eljárásra kötelezheti a bírót. Ennyi, itt a vége. 

Ha ez valóban így lesz, akkor az állampolgárok bizalma megrendülhet a magyar igazságszolgáltatásban, s akkor még nem is beszéltem a hazai és külföldi befektetőkről.

Ahogy mondja! Végeredményben ennek a törvénynek mindenekelőtt a magyar nép issza meg a levét. Elveszítheti a bíróságokba vetett hitét, miközben mi most a bírák, ügyészek fizetéséről beszélgetünk.

Képviselő úr, ha jól értem, a bírói rendszer átalakításának lényege, hogy a fideszesekkel feltöltött Alkotmánybíróság bírái átszivárognak a Kúriához. Az új rendszerben – precedensjog alapján – gyakorlatilag minden ügy központilag, a politika szája íze szerint eldönthető. Ez lenne a lényeg?

Ez a dolog mechanizmusa, s az elkezdődött folyamatnak ez lesz a végeredménye.  Ugyanis a törvény azt írja elő, hogy a megválasztott alkotmánybíró – jogi végzettséggel, s 45 betöltött évvel – kinevezése után 30 napon belül kérheti, hogy a Kúria bírájává nevezzék ki. Nem kell hozzá bírói végzettség, még csak szakvizsga sem! Semmi nem kell, csak politikai lojalitás! Hozzáteszem: a köztársasági elnök mérlegelés nélkül köteles az ilyen személyt a Kúria bírájává kinevezni. 

Tudomásom szerint, az alkotmánybírónak 12 évre szól a mandátuma. Ez a folyamat ha beindul, akkor is csak lassú lehet. Nem gondolja?

A Fidesz által beterjesztett és elfogadott törvény szerint, az alkotmánybíró már kinevezése után azonnal jelentkezhet bírónak a Kúriához. És kinevezése után akár másnap lemondhat alkotmánybírói posztjáról. Vagyis előfordulhat, hogy egy jogvégzett fideszes egy hónapon belül a Kúria teljes jogú bírája lesz! Miközben egy járási bíróságra sem vennék fel gyakorlat és szakképesítés nélkül. A legfőbb bíróságra viszont felveszik, hogy gyártsa a precedenseket, ahogy azt a politika szeretné. Közben pedig a parlament új embert választ az Alkotmánybíróságba, természetesen egy újabb fideszest. 

Ilyen körülmények között komolyan kérdezi, hogy nekem a bírák fizetéséről kéne beszélni?

Már korábban is értettem az indulatait, és a felháborodását, de ha a bíróságok leigázásával, a magyar igazságszolgáltatás megszüntetésével vádolja a jelenlegi hatalmat, akkor miért nem verték félre a harangot – már bocsánat –, nem kellett volna az embereket utcára vinni? 

Ennek az lesz a vége. Ha az emberek rájönnek, hogy a Fidesz megint átverte őket, akkor kiözönlenek az utcára. Ma még ugyanis kevesen értik, hogy mi történik, hisz' a média a kormány kezében van. 

Amit a Fidesz művel, az nagyon durva szemfényvesztés. Ugyanis a kormány csak utóbb, módosító javaslatként csapta hozzá ehhez a vállalhatatlan törvényhez a bírák béremelését. És most úgy néz ki, hogy mi ellenezzük a fizetésemelést, miközben elsősorban a jogtiprás, a jogbizonytalanság ellen harcolunk.