Orbán magánharca állami eszközökkel

HírKlikk 2023. szeptember 28. 20:30 2023. szept. 28. 20:30

Orbán Viktor régen tartó bosszúhadjárata egy kicsiny magyar evangélikus egyház ellen a vége felé jár, amennyiben Iványi Gábor Magyarországi Evangélikus Testvérközössége (MET) a pénzügyi összeomlás előtt áll, de mindennek a hatása messze túlmutat magán az egyházon – írta a Balkan Insight Reporting Network (BIRN)

Idézte Iványi Gábort, aki sajtóértekezleten mondta el: családok százai egyetlen élelmiszerforrásukat, hátrányos helyzetű gyerekek ezrei a tanuláshoz való egyetlen esélyüket veszítik majd el azért, mert a kormány megvonta azt a támogatást, amelyet az egyház által működtetett szociális és oktatási intézményeknek adott.  

 Szólt arról, hogy Iványi Gábor jelentős szerepet töltött be a '70-es, '80-as években a kommunistaellenes undergroundban, és a rendszerváltás utáni időkben igen közel állt Orbán Viktorhoz, ő eskette, és ő keresztelt meg öt gyermeke közül kettőt. Az utóbbi években azonban élesen bírálta Orbán fokozódó autokratizmusát és a migránsokkal szembeni gyűlöletét.

Az állam MET elleni lépései éles ellentétben állnak azzal, amit a Fidesz-kormány nemzetközi marketingjában magáról állít, nevezetesen hogy általában a vallásszabadság és a hit szabadsága, továbbá különösen az üldözött keresztények védelmezője – írta a szerző. Iványi Gábor kifejtette: nem csupán arról van szó, hogyan bánik az Orbán-kormány az egyházával, hanem a MET elszigeteltségéről is: „Semmiféle támogatást nem kaptunk a többi egyháztól. A hallgatás okát Iványi abban látja: tartanak tőle, hogy velük is megtörténik az, ami velünk. A MET kezelése hasznos eszköz a többi egyház megfegyelmezésében – mondta.

Daniel Freund, német zöld EP-képviselő azt mondta: „ez Orbán magánharca, és szokás szerint állami eszközöket használ a megvívására, a bosszúállásra. „Iványi Gábor ’hibája’ az volt, hogy segített a szegényeknek, és bírálta a főnököt. Mindez sokkoló, de sajnos ez a valóság Orbán Magyarországán. Iványi Gábor kiérdemelte teljes szolidaritásunkat”.

A texasi egyetem keresztény etika professzora szerint „az a tény, hogy Orbánnak a jelek szerint végül most ezekkel a taktikákkal sikerül bezárni Iványi egyházát, és ez cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány nem tartja tiszteletben sem az Európai Emberi Jogi Konvenciót, sem általában a jog uralmát. És mindez nagyon súlyos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miért tagja még ez az ország az Európai Uniónak”.