Orbán magyar kritikusa résztulajdonos lett egy lengyel médiacégben

HírKlikk 2023. szeptember 5. 15:25 2023. szept. 5. 15:25

Varga Zoltán, az Orbán Viktorral kritikus magyar vállalkozó, a legnagyobb magyar független médiacsoport tulajdonosa kisebbségi részt szerzett a Rzeczpospolita című befolyásos lengyel lap kiadójában, nem sokkal a lengyelországi választás előtt. Varga a Gremi Media SA 13.43 százalékos tulajdonrészét vásárolta meg az amszterdami székhelyű Pluralis VB-től. A Gremi Media többségi tulajdonosa Pluralis, amely demokráciapárti alapítványok és médiavállalatok támogatásával fektet be médiacégekbe.

A megállapodás javítani fogja a politikai és üzleti témákra összpontosító lengyel lap anyagi helyzetét – írta a Yahoo. A Rzeczpospolita jó hírnevét részben annak köszönheti, hogy az erősen polarizált országban a napi harcok felett tudott maradni. Problémát okozott azonban, hogy csökkent az állami cégektől érkező hirdetési megbízások volumene.

Az október 15-én esedékes parlamenti választás minden jel szerint komoly teszt lesz a kormányzó PiS párt számára, amely ugyan vezet a felmérésekben, de könnyen elveszítheti a többségét

A sajtószabadság idei nemzetközi indexében Lengyelország az 57. helyen áll, Koszovó és Burkina Faso között, de megelőzi Magyarországot, amelyet a 72. helyen rangsoroltak. A lengyel kormány részben a magáévá tette az Orbán-kormánynak a sajtó ellenőrzésére és a sajtóra való nyomásgyakorlásra alkalmazott taktikáját és módszereit.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom