Orbán Magyarországa fenyegető példa Amerikának

HírKlikk 2021. augusztus 5. 18:45 2021. aug. 5. 18:45

Sok amerikai konzervatív csodálja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki idegengyűlölő, LGBTQ-ellenes tekintélyelvű vezetőként 11 éve van hatalmon, és aki lelkesen támogatta Donald Trump újraválasztási kampányát. Tucker Carlson mostani magyarországi ténykedése sokak számára meglepő lehet, pedig teljesen beleillik a képbe, ha valaki az utóbbi években követte a szélsőjobb fejleményeit – írta a jobboldali Axel Springer többségi tulajdonában lévő Business Insider.

Az amerikai üzleti portál cikke Anna Masoglia amerikai politológus tweetjét idézte, amely szerint a magyar kormány 265 ezer dollárt fizetett az amerikai lobbitörvény értelmében egy washingtoni lobbicégnek, és a szerződés egyik kulcspontja volt egy, a Fox News adásában Cartsonnal folytatott beszélgetés.

A cikk szerint a lelkesedő amerikai konzervatívok Trump hatékonyabb verzióját, a jövendő jobboldali amerikai politika követendő példáját látják benne. Tucker Carlson azért van Magyarországon, hogy reklámozza Orbán nacionalizmusát és antidemokratikus kormányzását, és a tekintélyelvűséggel foglalkozó szakértők aggódnak, főleg amiatt, hogy ez mit jelenthet az amerikai konzervativizmus irányaira nézve. Ruth Ben-Ghiat, a New York Egyetem történésze, és egyben a tekintélyelvű vezetők szakértője kifejtette: az amerikai Republikánus Párt határozottan arra tart, hogy kövesse Orbán példáját, és felgyorsítva megvalósítsa Trump terveit, felszámolja az igazságszolgáltatás, a sajtó függetlenségét, és lassan megfojtsa a társadalmat.

A Business Insider szerint Tucker Carlson a Karmelita kolostorban számára adott vacsorán egyebek között kijelentette: Magyarország remek hely, a nyugat tanulhat tőle.

„Önöket pont azok gyűlölik mélyen, akiknek kell”. Ezt a Twitteren tette közzé Rod Dreher, az American Conservative című orgánum vezető szerkesztője, aki maga is lelkes híve Orbánnak.

A szerző idézte Sheri Bermant, a Barnard egyetem politológusát, a „Demokrácia és diktatúra Európában” című könyv szerzőjét, aki a portálnak leszögezte: „Magyarország ma teljesen kibontakozott diktatúra, efelől semmiféle kétség nem merülhet fel”. Ezt már tavaly mondta, amikor a Fidesz kétharmados többségével létrejött a felhatalmazási törvény.

Végül a cikk ismertette, hová került Magyarország a különböző nemzetközi jogvédő szervezetek demokrácia-ranglistáin, és megállapította: akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat az amerikai demokráciára nézve, ha a szélsőjobb még több lehetőséghez jut, és még közelebb tolja az országot Orbán Magyarországához.

Forrás: Hírklikk