Orbán már megint rossz helyről lopott idézetet

Föld S. Péter 2020. április 21. 07:35 2020. ápr. 21. 07:35

Azt gondolnánk, hogy Orbán Viktornak megannyi bokros teendője mellett, nincs ideje a sajtóra, hiszen még a parlamentbe sem megy be, hogy a képviselők kérdéseire válaszoljon. Ám vannak kivételezett műhelyek – mint például a Mária Rádió –, és Orbán, miután kiszámította a járvány tetőzésének pontos időpontját (május 3.), nekik nyilatkozott a koronavírus elleni védekezésről és az ország helyzetéről.

A miniszterelnököt a műsorigazgató-riporter, Lukovics Milán szerzetes faggatta. Igyekezett jó házigazda lenni, ezért nem izzasztotta meg a neves vendéget a kérdéseivel, ám erre nem is volt szükség, Orbán enélkül is kitett magáért. Jó riportalanynak bizonyult, ontotta a jobbnál jobb mondatokat. S bár legutóbb még csak a turizmusról beszélt, mint olyan ágazatról, ami tüdőlövést kapott. Utóbbi sebesülést a Mária Rádióban már az egész magyar gazdaságra kiterjesztette.

S ha már egy ízig-vérig vallásos, a hívő embereket megszólító rádióban tette tiszteletét, nem hagyhatta ki, hogy egy valódi keresztény mondást is megeresszen: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra”.

Legalábbis, Orbán Viktor azt hitte, hogy keresztény mondással örvendeztette meg az őt hallgató sokaságot. Vagy nem hitte ezt, mert tudta, hogy nem az, de abban bízott, hogy a hallgatóság nem tudja, ezért mindegy, hogy mit mond nekik. Az idézett szöveg ugyanis egy angol közmondás. Ettől persze lehet keresztény forgatókönyvnek nevezni, mint ahogy a betegek tömeges kinyírását is hívhatjuk ágyfelszabadításnak.

Nem ez az első eset, hogy Orbánt megcsalja az emlékezete, és olyat mond, ami nem igaz. Idei évértékelő beszédében például nagyon szellemesnek és eredetinek kívánt mutatkozni, ezért a sajátjaiból verbuvált hallgatósága nagy örömére, azt találta mondani, hogy a „liberális nem más, mint diplomás kommunista.” (Hosszan tartó dübörgő taps.)

Csakhogy ez a poén nem a magyar miniszterelnöktől, hanem egy Hunter S. Thompson nevű sajtómunkástól származik. Utóbbinak a regényéből készült a Rumnapló című film, amelynek egyik szereplője, az amúgy gazember Mr. Zimburger mondja, hogy a „liberális az egy diplomás komcsi.”

Mondjuk, ha csak annyi baj lenne Orbánnal, hogy időnként rossz helyről lopja az idézeteit. Ettől még akár normális hely is lehetne Magyarország.