Orbán még nem alkalmaz erőszakot

HírKlikk 2019. május 13. 05:56 2019. máj. 13. 05:56

Az Amnesty International regionális, illetve magyarországi igazgatója szerint a Trump-Orbán találkozó esélyt kínál arra, hogy az Egyesült Államok megvédje a magyar jogállamiságot és az emberi jogokat.

A Globe Postban megjelent közös cikkében Daniel Balson és Víg Dávid rámutat, hogy a magyar kormányfőnek nincs annyira rossz híre a világban, mint Putyinnak, de azért az orosz politikus forgatókönyvéből játszik. Az utóbbi 10 évben fojtogatja a civil társadalmat, elnémította a független sajtót és hatékony megfigyelő rendszert épített ki.

 

Orosz kollégájához hasonlóan van hajlama az elnyomásra, személyes célokból kész eltaposni a szabadságjogokat, de úgy alakította, hogy a bírálatok elhallgattatására ne kelljen olyasfajta erőszakot alkalmaznia, amely nagyobb nemzetközi tiltakozást váltana ki. A Fehér Ház idáig elfogadta ezt a hazardírozást.

Ám a hétfői megbeszélésen a diplomáciai látványosságon túl az USA védelmébe veheti a sokat szenvedett magyar szabadságjogokat. A magyar civil szervezetek ellen egy sor törvényt hoztak – részben orosz mintára. Az Amnesty International a saját bőrén érezte meg a rémisztő következményeket. Ideértve, hogy rettegni kell a megtorlástól, ha civilek bizonyos politikai rendezvényeken vesznek részt.

Azon kívül a szabad sajtó már nem tudja felügyelni a kormányt és objektívan tájékoztatni a közvéleményt. A hatalom a médiapiac csaknem 80 %-át ellenőrzése alatt tartja. Orbánhoz már nem érnek el a bírálatok, illetve a jelentések, hogy milyen kedvezőtlen következményekkel jár a politikája. Washingtonból jönnek mostanában a jelek, hogy azért vannak olyanok a kormányzatban, akik nem akarják tétlenül nézni, miként veszélyeztetik Magyarországon az emberi jogokat.

Az amerikai Külügyminisztériumnak újra elő kell vennie a szabad magyar sajtó támogatására meghirdetett 700 ezer dolláros támogatási keretet. Újra kell indítani magyar nyelven a Szabad Európát, illetve a Szabadság Rádiót. A helyzet további romlásának megakadályozására a State Departmentnek, illetve az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének anyagilag kell segítenie az átláthatósággal, a jogállamisággal és a kisebbségi jogokkal foglalkozó civil csoportokat.

És ha a kormányzat nem lép, akkor a törvényhozásnak kell meghallgatást tartania Orbán Viktor emberi jogi mérlegéről, hogy ráirányuljon a figyelem a visszaélésekre. A szabad sajtó, a civil társadalom és polgárság feladata az, hogy féken tartsa a hatalom túlkapásait. Orbán ezt pontosan tudja, azért igyekszik azt megakadályozni, viszont éppen ezért kell a washingtoni illetékeseknek felkarolniuk ezt az ügyet.

Forrás: Népszava