Orbán mesterterve zseniális volt, csak éppen nem működött

Föld S. Péter 2021. március 27. 10:20 2021. márc. 27. 10:20

A terv papíron jó volt: Orbán Viktor és a Fidesz leszámolnak a vírussal. Elkapják a grabancát, leviszik a birkózószőnyegre, megsemmisítik, mintha sosem lett volna. Anyagi és politikai haszonszerzés állt a gondolat mögött, ám a Fidesznek végül csak az előbbi jött össze.

A miniszterelnök ugyanis néhány eshetőséget kihagyott a számításból. Az egyik, amelyről már többször írtunk, hogy a koronavírus valódi ellenség, nem olyan, mint amilyeneket Orbán korábban kitalált magának és az országnak. Nem a migránsok ellen kellett vezetni a seregeit, még csak nem is Brüsszel, Soros, vagy éppen Gyurcsány ellen hadakozni. Orbán másik tévedése, hogy kezdetben nem mérte fel a vírus veszélyességét, és azt gondolta, hogy kizárólag az övéivel, a Fideszen kívüli világ bevonása nélkül is megbirkózhat a problémákkal.

Az elmúlt egy év nem őt igazolta, ám – legalábbis a nyilvánosság előtt – máig nem látta be, hogy a kormány egyedül, önerőből esélytelenül próbálkozik a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésével és megoldásával. A kormánynak a nemzet legjobb erőit kellett volna mozgósítania és megszólítania. Hogy egy Orbán Viktor számára is érthető katonás szóhasználattal éljek: az ellenségként kezelt ellenzéket is csatasorba kellett volna állítani.

Vannak a parlamenti pártok, valamint a parlamenten kívüli Momentum, kizárt dolog, hogy ezek holdudvarában ne volnának olyan szakértők, akik mindnyájunk hasznára tudnának válni. Ehhez persze félre kellett volna tenni a pártoskodást, az egymásra mutogatást, és minden anyagi és szellemi erőt a védekezés szolgálatába állítani. Minden párt körül vannak olyanok, akiknek a tudása, tapasztalata, kapcsolati hálója előmozdíthatná a vírus legyőzését, de legalábbis, tombolásának tompítását. És akkor még nem beszéltünk azokról a nagyszerű koponyákról, akik egyik párthoz sem tartoznak, de kiváló szakemberek, és ebből kifolyólag szintén sokat tudnának segíteni.

Nyilvánvaló persze, hogy vannak kifejezetten kormányzati feladatok. Rendeletek meghozása, korlátozások elrendelése – ezek ellen eddig sem volt senkinek kifogása. Ami kifogás van, és lehet is, az annyi, hogy a kormány önmagán kívül mindenkiben ellenséget lát. Olyan ellenséget, akik – ahogyan azt a Fidesz rendre mantrázza – nem Magyarországnak, hanem a vírusnak szurkolnak. Ami persze képtelenség, normális ember nem mond ilyet, vagy ha mégis, akkor a moráljával vannak problémák. (Magyarul: gazember). Nincs ma Magyarországon olyan párt, szervezet vagy magánember, aki a vírusnak szurkolna, és nem annak, hogy minél hamarabb, minél kisebb emberi és anyagi veszteséggel túl legyünk rajta.

Ha majd vége lesz a háborúnak, újjá kell építeni az országot. A lebombázott hidakat, a tönkre lőtt épületeket, a bombák által megrongált utakat. A vírusról beszélek még mindig. 

Persze, én is Magyarországon élek, nem ma jöttem a hathúszassal, így azt is tudom, hogy valójában nincs realitása annak, amit leírtam. De azért jó volt belegondolni, hogy akár normális is lehetne ez az ország.