Orbán, mint Hulk – a nagy zöld blöff

Harkai Péter 2020. február 18. 11:08 2020. feb. 18. 11:08

A miniszterelnök hétvégi fásult évértékelőjében igyekezett a modern kor kihívásának is megfelelő frissítést alkalmazni. Olyan zöldprogramot villantott fel, hogy virágba borul tőle még Paks II. is. Szakmai szempontból viszont riasztóan siralmas. Jávor Benedek megkeresésünkre szánalmas blöffként minősíti a zöldre festett orbáni víziót.

A volt uniós képviselő, aki januártól Karácsony Gergely főpolgármester megbízásából Brüsszelben képviseli Budapest érdekeit, éppen a fenti témában hirdetett közösségi sajtóbeszélgetést Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes társaságában.

Orbán Viktor szombati évértékelőjéből kiderült, hogy zöldkormányunk van. Ellenben a miniszterelnök olyan 11 pontos klímavédelmi zöldprogrammal állt elő, ami se nem klíma, se nem zöld. 

A kormányfő 22. évértékelőjén elhangzott akcióterv inkább egy zöldre festett propaganda, semmint érdemi elképzelés. A valóságban a kormány intézkedései semmiben sem segítik Magyarország alkalmazkodását a klímaváltozáshoz sőt: van, aminek köze sincs a klímastratégiához, mint például az illegális szemétlerakó helyek felszámolása.

– A felsorolt 11 stratégiai pont között olyat is találunk, amiből azt sem lehet tudni, hogy pontosan mire gondolhatott Orbán Viktor, mint például a szigorú fellépés a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben – említette az egyik abszurd programpontot Jávor Benedek. – Valóban lenne mit tenni a multikkal, hiszen tíz éve, a kolontári vörösiszap-katasztrófa után kezdtem el követelni, hogy szigorítsák a környezeti felelősség szabályait – tíz éve adós ezzel a kormány. Jelenleg sincs olyan jogszabály, ami a környezeti kár költségeit kötelező érvénnyel terhelné a multikra.

A képviselő mindezt üres kampányszlogenként értékeli, ami mögül teljes egészében hiányzik a jogalkotási következmény és háttér.

Egyetlen megoldás lenne mindarra, hogy komolyan is vehessünk bármilyen klímastratégiát: egy független, megfelelő anyagi háttérrel és szakemberekkel rendelkező zöldhatóság megalakítása, amelyik fel tud lépni a klímavédelmi és zöldprogram betarthatósága érdekében.

– Ezt a hatóságot pedig éppen az Orbán-kormány verte szét és számolta fel, tehát innentől kezdve nem vagyunk kíváncsiak a mellébeszélésre, hogy miként számolják fel az illegális hulladéklerakó helyeket, amikor az erre illetékes intézményrendszert szétverték.

A klímához közvetlenebbül kapcsolódó programpontok, amikről beszélt a miniszterelnök – hát ezek sem igazán meggyőzőek a klímaszakértő számára.

– A leginkább értelmezhető javaslat, a napenergia-kapacitások hatszorosára növelése tíz év alatt, ami önmagában egy támogatható cél. A probléma az, hogy ez még nagyon kevés lenne ahhoz képest, hogy az unióhoz benyújtott klímatervben szereplő értékeknek még így is csak a 21 százalékát jelentené. Az igazi kérdés az, hogy Magyarország energiatermelésében mekkora szeletet tudnak a megújuló energiaforrások kihasítani 2030-ra. Ebben a tekintetben, a most nagy dérrel-dúrral belengetett klímaterv ugyanazt tartalmazza, mint az egy évvel ezelőt,t a nemzetközi zöldprogramtól fanyalgó kormány által kitűzött adatok. Orbán a jelen nagy klímakommunikációban nagyjából ugyanazt adja el jelentős kampányként, mint legutóbb – még klímaszkeptikusként – nyilatkozta a Hírklikknek Jávor Benedek.