Orbán mondata megaláz és nyomorra ítél sokakat

Lendvai Ildikó 2020. április 3. 17:08 2020. ápr. 3. 17:08

Jó hír: a miniszterelnök pénteki rádióbeszéde szerint, a rendőrökhöz hasonlóan, most az egészségügyisek is kapnak fejenként 500.000 forintot. (Noha a szocialista javaslatban az egészségügy mellett, a szintén veszélyeztetett szociális szakma is szerepelt, de örüljünk annak, hogy a javaslat fele legalább megvalósul).

Az viszont elképesztő, elhinni sem akarom, ami ezután jön. Noha a kormány becslése szerint, többszázezer munkanélküli várható, már most is sokan fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, a kisnyugdíjasok a megnőtt élelmiszerárak miatt, kifutottak a nyugdíjukból, nekik a kormányfő ezt üzeni: „Hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott... A segély alamizsna, kuncsorgó élet."

A világ – legalábbis Orbán világa – ilyet nem látott, de lassan az összes környező ország, Európa túlnyomó többsége és az Egyesült Államok igen. Ott a válságban az állam igyekszik részben pótolni a kieső jövedelmeket. Mert nem akarnak sem éhező családokat, sem a fogyasztás hiányában leálló gazdaságot.

Miközben Orbán (előbb-utóbb tarthatatlanná váló) mondata megaláz és nyomorra ítél sokakat, van még egy tanulsága. Ha semmilyen közösség nem juthat csak úgy, komoly ellenszolgáltatás nélkül állami pénzhez, akkor nyilvánvaló, hogy például a Mészáros-család nem igazi közösség. Szegények. Rossz lehet nekik összetartás nélkül ezekben a nehéz időkben.