„Orbán ne a 'Ki tud nagyobb hülyeséget mondani és becsapni az embereket?' versenyben járjon elöl"

HírKlikk 2021. március 5. 05:30 2021. márc. 5. 05:30

Tegyék végre a dolgukat! Mentsék az életeket, mentsék a megélhetéseket! – szólította fel a kormányt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján, pártja konkrét javaslatait sorolva a kormány újabb korlátozásaira reagálva.

Mint mondta, a bejelentett intézkedések az MSZP szerint is elkerülhetetlenek, de bezárni „könnyű; a jó kormányzás azonban ott kezdődik, hogy a szigorítások mellett valódi, kézzel fogható segítséget adnak az embereknek”.

Ezért pártja az alábbi „nagyon konkrét és halaszthatatlan” intézkedéseket várja el a kormánytól:

Biztosítania kell, hogy a szülő otthon maradhasson gyermeke mellett, jövedelemkiesés nélkül.  Garantálnia kell, hogy egyetlen szülőt sem érhet hátrány a munkahelyén, ha az átmeneti időszakban a gyermeke felügyeletét nem tudja megoldani.

„Senki sem veszítheti el az állását és senkinek sem csökkenhet a fizetése egy ilyen intézkedés következtében” – hangsúlyozta.

A kormánynak biztosítania kell minden magyar gyermeket nevelő családnak a digitális oktatáshoz szükséges eszközöket, az internetszolgáltatást, valamint be kell vonni a közszolgálati médiumokat a távoktatásba.

Azoknak a gyerekeknek, akik a tanév alatt csak az iskolában jutnak meleg ételhez, a köznevelési intézmények bezárása alatt is biztosítani kell a közétkeztetést, a mindennapi meleg ételt, az önkormányzatok bevonásával, „amelyek anyagi segítség mellett képesek is megoldani ezt a feladatot” – mondta.

S mivel a körülmények miatt idén sem lehet hagyományos módon megtartani az érettségi vizsgákat, az MSZP-nek változatlanul az az álláspontja, hogy csak írásbeli érettségi legyen.

Az üzletek és szolgáltatások bezárását és a kormány által ígért „kevés és hónapokig csúszó bértámogatást” Harangozó „édeskevésnek és elfogadhatatlannak” nevezte. Pártja nevében határozottan felszólította a kormányt: azonnal hívja le az uniós forrásokat a 80 százalékos bértámogatás bevezetéséhez.

„Elfogyott a türelem a kormánnyal szemben, semmilyen további mellébeszélés ebben az ügyben nem tolerálható. Ugyanis ha továbbra sem hajlandóak érdemi bértámogatást adni, akkor tömeges elbocsátások várhatóak!” – mutatott rá.

Arra is felszólított: azonnal, rendelettel vezessék be a 100 százalékos táppénzt a veszélyhelyzet fennállásának időtartamára, amiről az MSZP már novemberben törvényjavaslatot nyújtott be.

„Most, a harmadik hullám idején (…) fokozottan igaz, hogy a járvány terjedését felgyorsítja, ha sokan (…) a tüneteiket eltitkolva dolgoznak a 60 százalékos táppénztől való félelmükben. Az emberek egymást fertőzhetik a munkahelyükön, mert a jelenlegi szabályozás anyagilag bünteti azt, aki a tünetei miatt otthon marad!” – hívta fel a figyelmet.

A járvány megfékezése és az ország működőképességének megtartása érdekében elkerülhetetlenül fontosnak nevezte az ország mindennapi működtetésében részt vevők, különösen az infrastruktúra fenntartásában dolgozók, a közlekedési, a rendvédelmi és kiskereskedelmi dolgozók, és a pedagógusok azonnali beoltását.

„Ez nem várhat tovább!” – hangsúlyozta.

E körbe sorolta, hogy a kormány „fejezze be a politikai bozótharcot, ha tetszik, testvérháborút az önkormányzatokkal szemben, amivel eddig is csak ártani tudott a védekezésnek. Az önkormányzatok kapjanak azonnali, feltétel nélküli anyagi támogatást a védekezéshez, és vonják be őket a döntésekbe, a feladatok végrehajtásába!”

Kiemelte: az állam minden szereplőjének együtt kell működnie a válság leküzdésében.

Szintén elkerülhetetlenül fontosnak nevezte, hogy a kormány, „ha kell, egyenként” üljön le azzal a több mint 5000 egészségügyi dolgozóval, aki a héten a kormány erőszakos átalakítása miatt egyetlen nap leforgása alatt hagyta el a pályát.

„Magyarország egyetlenegy egészségügyi dolgozó elvesztését sem engedheti meg magának, ez nagyon konkrétan emberéletekbe fog kerülni” – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. „Ha kell, egyenként állapodjanak meg velük a normális munkafeltételekben, hogy akár mind az 5000 ember visszajöjjön gyógyítani a kórházakba, intézményekbe” – mondta.

Egy „plusz pontban” arra is felszólította a kormányt, hogy ha nem akarja magát teljesen nevetségessé tenni, akkor még a mai napon jelentsék be a kaszinók bezárását. „Enélkül ugyanis minden szavuk, amivel az újabb bezárást indokolják, hiteltelenné és nevetségessé válik” – mutatott rá.

„A mai bejelentések tükrében nyomatékosan felszólítjuk Orbán Viktort és a Fidesz politikusait, hogy ne a „Ki tud nagyobb hülyeséget mondani és becsapni az embereket?” versenyben járjanak elöl, hanem a hatékony védekezésben és a bajbajutottak megsegítésében. Utóbbiban ugyanis szemlátomást kudarcot vallottak. Ismét” – mondta a politikus.

„Fejezzék be a politikai cirkuszolást, a nagyotmondást, a felelősséghárítást. Tegyék végre a dolgukat, mentsék az életeket, mentsék a megélhetéseket! A káoszból (…) elég volt!” – mondta.