Orbán néhány tízmilliárd forintot, más kormányok százmilliárd eurókat költenek gazdaságvédelemre

HírKlikk 2020. március 24. 11:00 2020. márc. 24. 11:00

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem apránként bejelentett lépésekre, hanem nagyobb horderejű intézkedésekre és egy átfogó csomagra  lenne szükség.

Mint a Népszavának elmondta: nem elég csak a katásokra koncentrálni, minden céget segíteni kell. A multik és a hazai nagyvállalatok egyelőre tartják a munkaerőt, de nem szabad őket sem magukra hagyni. A legfontosabb intézkedésnek ezért nem az adóelengedésnek kellene lennie, hanem a bérek kifizetését kellene támogatni – válogatás nélkül. Még akkor is, ha nem minden egyes forint találja el a célját – hangsúlyozta Palócz Éva.

Megjegyezte: a jegybank is kivehetné a részét a cégek támogatásból, hiszen az MNB annyi pénzt tud teremteni, amennyit nem szégyell. Nem ördögtől való a monetáris finanszírozás – fogalmazott. A Kopint-Tárki cégvezetők körében készített interjúi szerint több cég arra is panaszkodik: van munkaerő, tudnának termelni, ha az anyagok nem állnának a határon. Erre is rugalmasabb megoldást kellene találnia kormánynak – mondta Palócz Éva.  

Nemzetközi összehasonlításban az látszik, hogy a hétfői bejelentések még mindig messze elmaradnak azoktól a gazdaságvédelmi intézkedésektől, amelyeket más országok kormányai általában meglépnek. A magyar kormány még mindig legfeljebb adóelengedéssel operál, illetve hiteltörlesztési moratóriumot ír elő a bankoknak, annak ellenére, hogy a nagy cégeknek nincs bevételük, és ezért előbb-utóbb leépítésekre kényszerülhetnek.

Míg a magyar kormány mindez idáig a GDP 0,3 százalékának megfelelő mentőcsomagról döntött, más országok általában a GDP 3-5 százalékára rúgó gazdasági mentőcsomagokat jelentettek be.

Forrás: Népszava