Orbán nem akar örökké diktátor maradni

FSP 2020. március 28. 07:09 2020. márc. 28. 07:09

Meg kell védenem a miniszterelnököt. Az ugyan nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem azért akar kormányának (azaz: magának) teljhatalmat, hogy hatékonyan tudjon harcolni a koronavírus ellen. A vírus ellen ugyanis a jelenlegi körülmények között is eredményesen lehetne küzdeni, a parlamenti ellenzék eddig semmilyen intézkedésében nem gátolta Orbánt, sőt, még csak nem is kritizálták a meghozott rendelkezéseket. Ha valamiért bírálták a kormányt, akkor az a késlekedés és a kommunikáció, mely utóbbira a mellébeszélés, a ködösítés és a hazudozás a jellemző. Viszont az a széles körben elterjedt vélekedés sem állja meg a helyét, hogy Orbán korlátlan időkre szólóan, diktatúrát vezetne be az országban.

Induljunk ki abból a feltevésből, hogy a járvány egyszer véget ér. Lecseng a  vírus, nem lesz több megbetegedés, halott, ám a bajok ezzel még nem érnek véget. Sőt, ekkor kezdődnek igazán. Itt marad ugyanis egy háború sújtotta gazdaság, amelynek gyakorlatilag minden ágazata tönkrement. Ezt a válságot, amely közgazdászok szerint sokkal súlyosabb lesz, mint a 2008-as, kezelni kell majd valahogy. Ehhez kell már most Orbánnak a felhatalmazás, hogy a parlament nélkül is tudjon döntéseket hozni.

Nem mintha demokratikus keretek között nem lehetne helyreállítani a gazdaságot, sőt, valószínűleg úgy hatékonyabb és gyorsabb volna az újrakezdés. Főleg, ha a nemzet legjobb koponyái – párttól, felekezettől, világnézettől függetlenül – vennének részt az újjáépítésben.

Orbánnak azonban ez nem érdeke. Tudjuk, hogy az egyik leglátványosabb veszteséget a turizmus és a vendéglátás szenvedi el a vírus miatt, ide kell majd a legtöbb segítség. Már csak azért is, mert Orbán saját lábon álló lánya, Ráhel is ebben az ágazatban érdekelt, nem beszélve a szintén saját lábon tébláboló vejéről, Tiborcz Istvánról. De említhetnénk Mészáros Lőrincet, akinek szintén jelentős érdekeltségei vannak a balatoni szállodákban és kempingekben.

És, szomorúan kell megállapítanunk, hogy Orbán kedvenc hobbija, a futball is igen rossz helyzetbe kerül. Igaz, emiatt nem sokan hullatnak krokodilkönnyeket, de akik igen, azok elég közel vannak a tűzhöz. Ha sok cég tönkremegy, vagy „csak” megcsappannak a bevételeik, a futballba irányított tao-pénz mennyisége is lecsökken. Nem szólva a szponzori támogatásokról, amelyekben szintén nem dúskálhatnak majd a futballklubok. Ehhez kell Orbánnak teljhatalom, hogy azokra a helyekre is irányítsa a pénzt, ahová normális, azaz piacgazdasági körülmények között nem, vagy csak elvétve menne.

És akkor még ott van a kereszténydemokraták visszatérő lázálma, a vasárnapi boltzár. Már most hallani arról, hogy a jelenlegi súlyos helyzetre hivatkozva, Semjén Zsolt nulla százalékos támogatottságú pártja ismét bedobná a köztudatba ezt, a rajtuk kívül senkinek nem kellő ostobaságot. És ha már a vírus árnyékában egyszer bevezették, akár úgy is maradhat az idők végezetéig.

Három példát ragadtunk ki annak megvilágítására, hogy Orbánnak miért van szüksége a parlament nélküli kormányzásra. Ezért kell neki a teljhatalom, s ha majd valamikor újból helyreáll a rend, akár ki is engedheti kezéből a korlátlan hatalmat. Akkorra ugyanis a NER-nek nevezett gépezet magától is úgy muzsikál majd, ahogyan ő akarja. Orbán olyan diktatúrát fog addigra kiépíteni Magyarországon, amely rendőrök és utcára vezényelt katonák nélkül is az ő elgondolása szerint működik. Ezért követeli magának most a teljhatalmat Kádár legjobb tanítványa, hogy amikor majd lemond róla, már mindegy legyen, hogy visszaadta-e, vagy sem.