Orbán nem fogja megúszni a durvaságait

NVZS 2019. október 3. 06:18 2019. okt. 3. 06:18

„A finn politika számára jó alkalom volt, hogy a finn újságíró feltegye a Tiborcz-féle ominózus kérdést a sajtótájékoztatón, mivel ezzel megmutatkozhatott, hogyan reagál Orbán – ő pedig úgy reagált, ahogy várták tőle, olyan benyomást tett, hogy védi a korrupciót” – mondta a Finnország szakértő Odze György. Habár Antti Rinne miniszterelnök budapesti látogatásán – a finn politikai kultúrának megfelelően – udvariasan és politikusan nyilatkozott, a színfalak mögött minden bizonnyal jelezte, hogy egy sor dologgal tisztában van.

Mint portálunk is beszámolt róla, a magyar és a finn miniszterelnök budapesti találkozóját követő sajtótájékoztatón egy finn újságíró azt kérdezte hazája kormányfőjétől, hogy miként kerülhettek uniós támogatások Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, ám mielőtt Antti Rinne válaszolhatott volna a kérdésre Orbán Viktor magához ragadta a mikrofont és közölte: „Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news”. A finn vendég ezután csak egy általános és semmitmondó dolgot mondott arról, hogy ha valaki nem tartja be a közös szabályokat, szankcióknak kell jönniük.

De nem ez volt az egyetlen olyan incidens a sajtótájékoztatón, amikor Orbán a diplomácia mindenféle írt és íratlan szabályát megszegve nem hogy csak tiszteletlenül, de egyenesen durván nyilvánult meg. „De nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiságügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem”  – oktatta ki például a vendégét. A finn kormányfő azonban nem reagált, s nem vágott vissza erre és a többi ilyen orbáni megnyilvánulásra, mindvégig diplomatikusan viselkedett. Ez hogyan lehetséges? – merül fel a kérdés

„Az, hogy nem vágott vissza, ez egyrészt politikai kultúra kérdése, másrészt nyilván felkészítették arra, hogy mi várható” – mondta Odze György. „Ha valaki megpofoz egy finnt az utcán, az nem üt vissza” – példálózott a Tihany Centre for Poltical Analysis független kutató és elemző központ vezetője, aki éveket töltött Finnországban. A finnek úgy látják, hogy Orbán olyan, mint egy focista, amikor érzi, hogy támadhat, akkor nekilódul – magyarázta. „Senkinek ne legyenek azonban kétségei, lesznek ennek következményei, de méltatlannak érezték volna az azonnali reakciót”.

Orbánbban amúgy is lehetetett egy fajta kisfiús dac a finn miniszterelnökkel szemben amiért Antti Rinne a vele folytatott tárgyalás előtt külön megbeszélést folytatott az ellenzék képviselővel, Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel és Mesterházy Attilával. „Pedig ebben semmi extra dolog nincs, igaz, csak azokban az országokban teszik ezt meg a magas ragú vendégek, ahol az ellenzéknek komoly problémái vannak” – monda Odze. Hozzátette azonban: ezzel együtt is Orbánt nyilvánvalóan zavarta, hogy az ellenzékkel is találkozott a finn miniszterelnök, s hogy erről a megbeszélésről  nem lehettek információik, „mindent azért nem lehet lehallgatni”.

Ráadásul nem is kerülhette el a találkozót a finn miniszterelnökkel, hiszen az unió elnöki tisztét betöltő ország képviselőjeként fogadni kellett őt, ha már jelezte, hogy jönne. Antti Rinne számára azonban nem lett volna kötelező ellátogatni Budapestre – az unió elnöki tisztét betöltő ország első embere nem utazik el mindig minden tagállam fővárosába –, emlékeztetett Odze, hozzátéve: „de ő itt akart lenni Budapesten, hogy megnézze, mi jön ki a látogatásból, no meg azért, hogy a színfalak mögött elmondja a véleményét”.