Orbán nem fogja tudni összehozni a döntést megakadályozó kisebbséget a Tanácsban

HírKlikk 2022. december 1. 15:20 2022. dec. 1. 15:20

Az Európai Unió győz majd az Orbánnal folyó hatalmi harcban – szögezte le kommentárjában a sok nyelven sugárzó német műsorszóró, a Deutschlandfunk. Orbán nem lesz képes a döntést megakadályozni tudó kisebbséget összehozni, mert ahhoz túlságosan is sok tagállamnak lépett a lábára. A legfőbb ideje volt, hogy az EU elzárja a pénzcsapot – szögezi le az írás. Ma már nem tréfa, hanem helyzetleírás az, ha Orbánt diktátornak nevezik.

Orbán Viktor csavargatott az igazságszolgáltatás függetlenségén, megpiszkálta a tudományos- és a sajtószabadságot, manipulálta a választási törvényt. Mindennek az volt a kizárólagos célja, hogy érinthetetlen, leválthatatlan rezsimet építsen ki, az pedig ahhoz volt szükséges a számára, hogy megtömje a saját és a kegyencei zsebeit. Ehhez Orbánnak bármilyen eszköz megfelelt, a kisebbségek elleni uszítástól kezdve, akár a nyílt antiszemitizmusig – olvasható a Deutschlandfunk publicisztikájában.

Az Európai Unió pedig ezt ölbe tett kézzel nézte. Az egyik része tehetetlenségből, a másik szórakozva. Nem lesz ez olyan szörnyű, mondták egyesek, mások azzal nyugtatgatták magukat, hogy hiszen még egészen újak a demokráciában. Az eredmény pedig az lett, hogy  Magyarország ma már nem jogállam, és nem is demokrácia. Eközben azonban az EU tagja, és változatlanul kapja a támogatási milliárdokat.

Az unió azonban a szemhunyás, a szemlélődés és az ignorálás évei után végre védekezik, és elzárja a pénzcsapot.

Orbán nem fog tudni a döntést megakadályozó kisebbséget összehozni a Tanácsban, mert ahhoz túlságosan sok olyan tagállamba gázolt bele, amelyek korábban nyíltan, vagy nem annyira nyíltan támogatták. Hajlong Putyin előtt, ezért elfordultak tőle legszorosabb barátai, a lengyel jobboldali nacionalisták. Nyíltan táplálja a Nagy-Magyarország, a szomszédos országok kárára történő visszaállításáról szóló álmokat, és egy groteszk referendum kapcsán kiragasztott plakátokon azzal vádolja az Európai Uniót, hogy bombázza Magyarországot. Az idáig vezető út valamely pontján az EU néhány politikusának elért a tudatáig, hogy nem tréfa, hanem helyzetleírás, ha Orbánt diktátornak nevezik.

Orbánnak már a szájáig ér a víz, különösen pénzügyi vonatkozásban. A gazdaság, amelybe szeret beavatkozni, hanyatlik, az ország nem tudja megengedni magának, hogy enyhítse az energiaárak emelkedését. Az infláció 20 százaléknál jár, a kamatok 17 százaléknál tartanak. Orbánnak elfogyott a kenyérre és cirkuszra fordítható pénze. 

Az EU győzni fog az Orbánnal folytatott hatalmi harcban, Orbán a gyengébb. Édes győzelem lesz: a demokrácia és a jogállamiság győzelme a tekintélyelvűség felett – írta a szerző.

 

 

Forrás: Hírklikk