Orbán nem gyűlöli a melegeket, csupán a politikai számítás vezérli

HírKlikk 2021. június 17. 11:58 2021. jún. 17. 11:58

A legtekintélyesebb orgánumoktól a kis regionális lapokig, szerte a világon rendkívül széles körben adott hírt a sajtó homoszexualitást és a pedofíliát összemosó, a melegek jogait jelentősen megnyirbáló törvény elfogadásáról. A több nyelven külföldre sugárzó Deutsche Welle „Magyarország: Orbán Viktor új fő ellensége az LGBTQ” címmel közölt hosszú cikket. A szerző szerint Orbán Viktor nem gyűlöli a melegeket, „csak” politikai számításból tesz homofób kijelentéseket.

Az új törvény összemossa a pedofíliával szembeni szigor fokozását a homoszexualitás kiskorúak körében való propagálásának tiltását és a gyermekvédelmet. A Deutsche Welle cikke részletesen beszámol a törvénytervezet elleni tiltakozásokról. Kiemeli: a legtöbb ellenzéki párt bojkottálta a szavazást, kizárólag az ellenzéki összefogáshoz tartozó, „korábban szélsőjobboldali” Jobbik szavazott a Fidesszel.

A törvény eredetileg a pedofíliával szembeni fellépés szigorításáról szólt volna, és a háttérben az áll, hogy a Fidesz környezetében több gyermek-abúzus is felmerült, és ezek eltusolása nem sikerült valami jól – írta a lap. Orbán a tervezettel nyilván azt a felmerült gyanút akarta elterelni, hogy pártja nem lép fel kellő szigorral a pedofíliával szemben, a gyermekek szexuális zaklatása ellen, de múlt hét végén a Fidesz váratlanul módosította a tervezetet, úgymond a gyerekek homoszexualitással szembeni védelmével.

A cikk ismertette a törvény erre vonatkozó részleteit, és hangsúlyozta: a törvény nem ad pontos definíciót, ezért akár már a szivárványszínek nyilvános mutatása is büntethető lehet, de a rendelkezések tiltólistára tehetnek könyveket, filmeket, tévé-sorozatokat is. A német műsorszóró kérdéseket tett fel a törvénnyel kapcsolatban a magyar kormány illetékes tisztségviselőinek, de nem kapott választ, csupán a törvény indoklását küldték el.

Bozóki Andrást, a bécsi CEU tanárát is idézi a cikk: a törvény nyilvánvalóan sérti az EU értékeit, és egy európai bíróság minden bizonnyal jogsértőnek minősítené. Bozóki szerint a törvény orosz és lengyel példát követ.

Magyarországon a homofóbia sokáig nem volt napirenden, de tavaly megtiltották a megváltoztatott nem hivatalos dokumentumokban való feltüntetését, és módosították az alkotmányt is azzal, hogy „Az anya nő, az apa férfi”, és ezzel gyakorlatilag megvonták a meleg pároktól az örökbefogadáshoz való jogot. Bozóki arra is rámutatott: Orbán az új törvénnyel egyrészt el akarja terelni a figyelmet az utóbbi idők problémáiról, másrészt elvesztett bizonyos témákat is, mert például a migrációtól való félelemmel már nem lehet tömegeket mobilizálni, és a miniszterelnök azért nyúl ehhez a kérdéshez, mert ezzel fokozni lehet a társadalom megosztottságát. Ugyanakkor a politológus szerint a törvény célja az összefogott ellenzék megosztása is.

Valójában egy ideje nem mennek jól a dolgok a kormányfő számára: az emberek elégedetlenek a környezetében egyre-másra felmerülő korrupciós ügyekkel és a koronavírus-járvány kezelésével, s az utóbbi időben Orbán egyre inkább defenzívába szorult, és ez abból is látszik, hogy „kormánya ritka módon kénytelen volt visszavonulót fújni a Fudan Egyetem ügyében”.

A Jobbik azonban most az első nagy szakítópróbának teszi ki az szövetségre lépett ellenzéket. Az összefogás azért szükséges, mert az érvényes jogszabályok közepette kizárólag ez ad esélyt a Fidesz ellen. „Orbánnak most sikerül a megosztás, és ez rossz hír az ellenzék számára” – idézte végül a hosszú cikk Bozókit. 

Forrás: Hírklikk