Orbán olyan, mint a kutyasíp

HírKlikk 2019. május 15. 15:21 2019. máj. 15. 15:21

A NPR amerikai közszolgálati rádió azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor, aki ma Európa egyik élenjáró nacionalistája, ritka szövetségesre akadt a Fehér Házban. Orbán „puha autokráciaként” vezeti országát, és megrettenti az Európai Uniót. Trump és Orbán között sok a közös vonás: mindketten nacionalisták, a bíráló sajtó-megnyilvánulásokat „hamis híreknek” nevezik, és mindketten pozitívan beszélnek Putyinról.

Az írás idézte Kim Lane Scheppele professzort, Magyarország-szakértőt, aki azt emelte ki, hogy mindketten a bevándorlást tették meg fő témájukká. „Úgy működnek, hogy félelmet és nacionalista érzületeket szítanak. Csábító lenne azt mondani, hogy ugyanabból a kottából dolgoznak, és tényleg, bizonyos értelemben ezt teszik: a retorika, a nagygyűlések és a választási kampányok szintjén. A különbség annyi, hogy Orbánnak Trumpnál sokkal jobban sikerült kampányígéreteit törvényekbe önteni. Orbán jogász, úgy működik, mint egy jogász, és a joggal dolgozik. Így el tudott fogadtatni olyan jogszabályokat, amelyek hálójába mindenki fogságba esik”.

A rádió szerint Orbánt briliáns politikai taktikusnak tartják, akinek könyörtelensége a 2002-es választások elvesztése nyomán alakult ki. A cikk Győri Gábort (Political Solutions) idézte, aki elmondta: Orbán arról híres, hogy szerinte a politika háború, miszerint rombolsz, vagy téged rombolnak le. A cikk felsorolta, mi minden történt Magyarországon az új alaptörvény bevezetése óta, és megállapította:   

Mindez a legalitás leple alatt történik, az ember azt hiheti, hogy Magyarország még mindig a jogállamiságon nyugvó demokrácia, ahol tiszteletben tartják az alapvető jogokat és az európai értékeket. „Nehéz megemészteni, hogy a törvényeket arra használták fel, hogy tekintélyelvűségbe hajtsanak egy demokratikus országot” - idézte a cikk Petra Bard Németországban élő magyar alkotmányjogászt. A rádió még hosszan beszámolt az egyéb történésekről, köztük a Soros György elleni kampányról és a CEU ügyéről, és megállapította, hogy az EU sokszor figyelmeztette Orbán Viktort, de soha nem büntette meg. Közben pedig Orbán az egész világon inspirálja a nacionalistákat - mondta Scheppele.

Orbán olyan nyelvezetet használ, amely olyan, mint egy kutyasíp: hívja az autokratákat és a jobboldali nacionalistákat nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. A világ szeme előtt autokrata rendszert hozott létre az EU kellős közepén, és megnyeri azt, ami valós választásnak tűnik, elfogadtatja, ami valós törvénynek látszik… A többi autokrata tudni akarja, hogyan csinálja” - mondta Kim Lane Scheppele.

Forrás: Hírklikk