Orbán pénteken levelet kap Karácsonytól

HírKlikk 2019. október 16. 18:31 2019. okt. 16. 18:31

„Biztosan nem ismeri a telefonszámomat, s  eddig nem sikerült megszereznie” – reagált mai budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely egy azt firtató kérdésre, vajon Orbán Viktor miniszterelnök gratulált-e már a vasárnapi győzelméhez. Budapest megválasztott ellenzéki főpolgármestere ezzel együtt is ismét kinyilvánította együttműködési készségét a kormánnyal, mondván: „a partnerséghez két szereplő kell, az egyik itt ül Önök előtt”. Hozzáfűzte: ezer okot lehet felsorolni arra, hogy Orbán miért nem akarja majd ezt a partnerséget, de „az Budapest érdekében áll, ezért én minden alkalmat kihasználok a budapestiek érdekében az együttműködésre”. Mindenesetre már pénteken levelet ír Orbánnak és személyes találkozót kér tőle. Szerinte az államnak konszolidálnia kell Budapest örökölt adósságát.

„A budapesti eredmény óriási siker, de nem az én személyes sikerem, sőt, nem is az ellenzék sikere, hanem a budapestieké, akik nem hagyták magukat félrevezetni, megfélemlíteni, s nem engedték, hogy a botrányok elvegyék a kedvüket a politikától” – adta meg bő egyórás nemzetközi sajtótájékoztatójának az alaphangját Karácsony, aki bevezetőjében azt is mondta, hogy ez volt az elmúlt kilenc év talán legfontosabb választási eredménye. Az ő kampánya arról szólt, hogy a budapestiek vegyék vissza a városukat azután, hogy az elmúlt kilenc évben a kormány fokozatosan kiszorította a fővárosból annak saját polgárait.

„Nem vagyunk tévedhetetlenek, nem vagyunk hibátlanok, de mindig őszinték leszünk” – ígérte, kifejtve, hogy  meghirdetett programját kiszámíthatatlan politikai környezetben kell végrehajtania, ám ő a maga részéről szeretne kiszámítható  partnere lenni még a korábbi ellenfeleinek is, s azoknak is, akik nem rá szavaztak, illetve akik most még félnek attól, hogy Budapesten rossz irányba mennek a dolgok.

„Ugyan Magyarország ma már nem a normalitás szerint működik, de én nagyon is normális polgármester szeretnék lenni” – mondta, majd dicsérte elődje, Tarlós István viselkedését a választás óta, mert „bár egyikünk sem  felejti el a kemény kampányt, de a dolgunk az, hogy a város érdekében teljesítsük a kötelességünket, s ebben Tarlós korrekt és kiszámítható partner volt...s szerintem méltó ellenfél után méltó barát lesz ahhoz, hogy Budapest főpolgármesterét támogassa”.

Ezt tervezi először

Beszélt az első tervezett intézkedéseiről is, „furcsa és váratlan fordulatként pont azt csináljuk, amit ígértünk” – mondta, három területet említve, amelyeken már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén elkezdik a tényleges előrelépést. Az átláthatósági csomag részeként a Főváros elfogadja az antikorrupciós civil szervezetek Minimum Program ajánlásait, amelyekben már benne vannak azok a jó gyakorlatok is, amelyek  Zugló közreműködésével kerültek be, például a költségvetés nyilvánosságáról.

A második a zöld csomag, aminek részeként kihirdetik a klímavészhelyzetet, ami ugyan szimbolikus, de egyben világos politikai vállalást jelent. Bejelentette, hogy a Városháza előtti teret – amit most a városvezetők zárt parkolójaként használnak – megnyitják a lakosok előtt: zöld parkot terveznek oda, az ötletpályázatot az első intézkedések egyikeként írják ki. Hasonlóképpen fontos lépéseket terveznek a Római Part és a Városliget megóvása érdekében.

Harmadikként pedig a szociális csomag részeként tesznek konkrét lépéseket. Elkezdik a programban szereplő, a 14 évnél fiatalabbak ingyenes tömegközlekedésének a megvalósítását. Elsőként – már az idén – hat évről hétre emelik az ingyenes korhatárt, majd a következő években a közösségi finanszírozás pótlólagos forrásai függvényében fokozatosan emelik majd meg. Utóbb egyébként a kormánypárti sajtó egyik munkatársa máris számonkérte az ingyenes bérlet ígéretének be nem tartását , amire Karácsony – tőle szokatlan visszavágással reagált. „Korábban sem gondoltam, hogy  a  kormánysajtó hozzáállása korrektebb lesz a választás után, mint volt a kampányban...Visszautasítom a rágalmat, ami a kérdésben meg volt fogalmazva” – szögezte le utalva arra, hogy a kérdés azt sugallta, mintha máris megszegte volna a kampányígéretét, pedig még el sem foglalta a posztját.

A szociális program egy további részeként ingyenessé teszik a tömegközlekedést a regisztrált álláskeresők számára.

Emellett megtiltják a fővárosi tulajdonban lévő cégeknél a rabszolgatörvény alkalmazását és létrehozzák a Budapesti Érdekegyeztető Tanácsot – sorolta az első intézkedéseiket.

Kitért arra is, hogy méltó módon szeretnék megünnepelni az október 23-i ünnepet, s egyben a  politikai rendszerváltás 30. évfordulóját: kinyitják a városházát, s a rendszerváltást és 3. Köztársaság kikiáltását megünneplő kulturális programot rendeznek.

Levél Orbánnak és a CEU rektorának

Még ebben a hónapban létrehozzák a Szabad Városok Szövetségét – mondta. A cél, hogy az ellenzéki irányítású települések vezetői számára legyen egy fórum a tapasztalatcserére, a tudásmegosztásra és a szolidaritás kifejezésére.

Első hivatalos munkanapján, pénteken két levelet tervez küldeni, az egyiket Orbán Viktornak, „aki a választás éjszakáján – nagyon helyesen – az együttműködés mellett állt ki, szemben a korábbi nyilatkozataival”. A levélben jelezni fogja, hogy Budapest új vezetése készen áll az együttműködésre és a partneri viszony kialakítására. Karácsony azt is elmondta, hogy személyes találkozót fog kérni Orbántól.

De ír egy másik levelet is, mégpedig a CEU rektorának, akit arra kér,  hogy a lehető legtöbb tevékenységüket próbálják megőrizni Budapesten a jogszabályok adta keretek között, hogy a felhalmozott kulturális tőke és tekintély ne vesszen el. A főváros ebben is partnerséget keres.

„Az ígéretszámlálót én is létrehoztam volna”

Karácsony egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy három eleme van annak, hogy az ellenzéki pártok együttműködése hosszú évek óta elsőként eredményezett érdemi politikai versenyt. Egyrészt az, hogy nem csak érdekszövetséget alkottak, hanem egy értékszintézis is létrejött, másrészt, hogy együttműködtek, amit a szavazók is elvárnak, s harmadrészt, hogy átengedték a döntést a szavazóknak, „az előválasztás több mint technika, a szemlélet a fontos” – mutatott rá. Szerint egyébként ha más típusú kormányzást mutatnak az ellenzéki irányítású települések, mint amit a kormány folytat, akkor az 2022-ben is segít majd. 

„Mit szól ahhoz, hogy máris létrehozták az Interneten az ígéretszámlálót”? – hangzott az egyik kérdés. Karácsony ezt szépen megköszönte, „én is megcsináltam  volna, igaz, még nem is vagyok jogerősen főpolgármester” – reagált.

Kapott kérdéseket a klímavészhelyzetről (fásítás, energiahatékonysági panelprogram, új nagy városi parkok létesítése, klímaadaptáció, a budapesti klímastratégia aktualizálása – ilyen konkrét lépések szerepelnek a tervek között); a lakhatási válság megoldására (a kerületekkel együttműködve az utcai szociális munka és a forrásainak a bővítése, közlakhatási formák terjesztése), valamint a stadionstopra („ezek nem csak drágák, de a fenntartásuk is az,  ráadásul potenciális zöld területet vesznek el a várostól miközben kihasználatlanok...de a főpolgármesternek egyelőre még van vétójoga, s én meg is fogom vétózni ezeket a beruházásokat”).

Az államnak kell konszolidálnia Budapest adósságát!

„A főváros adósságállománya Budapest éves költségvetésének több mint a felére rúg, nem látok más megoldást, mint hogy az állam konszolidálja ezt” – szögezte le Karácsony egy kérdésre válaszolva. Mint kifejtette: tavaly évi 80 milliárd forintos adósság halmozódott fel, az idén már 75 milliárdról döntött a képviselőtestület, de a lehívás összegét még nem ismerik.  „A konszolidáció nem pártpolitikai kérdés, az elmúlt időben is ez történt” – mondta, hozzátéve: ezt szóvá fogják tenni.

Behajtási díj, turistabuszok , dunai hajózás – vannak tervek

Közlekedési kérdéseket is kapott szép számmal Karácsony, aki ezekre válaszolva beszélt arról, hogy túlságosan sok az autó a fővárosban, ráadásul a fele az agglomerációból érkezik nap mint nap. Részben negatív, részben pozitív ösztönzőkkel tervezik kezelni a helyzetet, „a behajtási díj bevezetése – a feltételek megléte esetén – megfontolandó eszköz” – mondta, hozzátéve: „egy népszavazás kiírását tartaná erről célszerűek”.

Súlyos gondnak mondta mind a turistabuszok belvárosi jelenlétét, mint pedig a nagy hajók beengedését a főváros szívébe. „Mindkettő rávilágít arra a problémára, hogy Budapestnek nincs idegenforgalmi stratégiája” – szögezte le. „Társadalmi párbeszéd kell és az, hogy újragondoljuk a gyakorlatot mégpedig a városlakók rövid- és a turizmus hosszútávú érdekeit figyelembe véve” – közölte.