„Orbán pszichopata és fasiszta" – Juhász Péter fenntartja a kemény véleményét

Harkai Péter 2020. szeptember 23. 19:05 2020. szept. 23. 19:05

Tegnapi posztjában eddig megszokott markáns megnyilvánulásaihoz mérten is erős jelzőket használt Juhász Péter, az Együtt volt elnöke, közéleti aktivista, amikor közösségi oldalán definiálta a miniszterelnök mentális és politikai állapotát. Juhász Péter kérdeztük: megbánta-e?

Természetesen nem, válaszolta megkeresésünkre, bár a szándéka nem is Orbánról, hanem Iványi Gáborék megsegítéséről szólt, annak apropóján, hogy a Tilos Rádió kora reggeli műsorában látta vendégül az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyar Evangélikus Testvérközösség vezetőjét.

Nyersnek tűnő kijelentésének magyarázataként pedig a Hírklikk kérdésére elmondta, hogy itt egész pontosan arról van szó, hogy a magyar állam nem hajlandó az Iványi Gábor vezette intézményeknek jogosan megítélt több milliárd forintot kifizetni. Ezzel olyan helyzetbe hozták Iványi Gáborékat, hogy sok ezer ember szociális ellátása került veszélybe:

– Jelenleg egy 30 milliósra duzzadt gáztartozás áll szemben egy sokmilliárdos, ki nem egyenlített tartozással, ami ha a kormány szerint folyamatban van, akkor azt is állíthatjuk, hogy a gázszámla kifizetése is folyamatban van. De ha nem lenne tartozása az államnak a karitatív egyesület irányában, akkor is kutya kötelessége lenne megsegíteni egy ilyen helyzetben egy ilyen egyesületet. S ha valaki olyan szinten nincs tisztában azzal morálisan, hogy egy tette milyen következményeket vagy érzelmi állapotot okoz más emberek életében, sorsában, hogy nem segít, de kifejezetten ellehetetlenít valakit a nehéz helyzetében – ráadásul személyes bosszúból –, nos erre a személyre használják klinikai fogalomként, hogy pszichopata. Amint hasonló a helyzet akkor is, amikor valaki bűncselekményt követ el és nincs tisztában a tetteinek az áldozatra ható következményeivel. Ez egyszerűen nem kérdés, és tökéletesen illik arra a helyzetre, amit Orbán előállított.

Juhász Péter szerint, ugyanennek a politikai vonatkozása az a tény, hogy ma Magyarországon királyság működik, minden Orbán egyszemélyi döntésétől függ, ami elképzelhetetlen szintekre rátelepszik, ami ennél puhább diktatúrákban is elképzelhetetlen. Egyértelműnek tartja, hogy Orbán utasítása nélkül nem lenne az a helyzet, hogy a magyar állam nem fizeti ki egy tartozását. De mivel ennek az a társadalmi következménye, hogy több ezer magyar családot nyomorít meg, hát ez a fasiszta, autokratikus rendszerek vezetőire jellemző – elemezte a kijelentését. Szerinte mindkét meghatározása egyértelműen levezethető abból a döntéssorozatból és személyiségből, ami mindebből kirajzolódik.

Mivel ennél kevesebbért is indított a magyar kormány pereket, logikusan következik a kérdés, nem tart-e attól, hogy ismét az ügyészség célkeresztjébe kerül, annak ellenére, hogy sorozatban nyeri a kormánymédia elleni pereket. Válaszában közölte: az orbáni politika része, hogy mindenkit megpróbálnak megfélemlíteni, ellehetetleníteni, lejáratni, de – mint fogalmazott – ezek nem hatják meg, ettől még nem fogja be a száját:

– Minden embernek kutya kötelessége kimondani, amit gondol, így működik egy plurális társadalom, egy normális közösség. Én vállalom és tartom, hogy a tapasztalt tényekből ez a következtetés vonható le, amit leírtam. Orbán Viktor miniszterelnökként az ország vezetésére és nem a Fidesz vezetésére tett esküt. Iványi Gábor szavait kell, hogy idézzem, szerinte közel négymillió ember él szegénységben ma Magyarországon. Orbánnak kötelessége lenne őket is képviselni. Ameddig ezt nem teszi meg és minden ígéretével szemben, otthagyja őket az út szélén, addig állok elébe a pereknek. Hasonlítsuk már össze: Szíjj László fizet 60 milliót Szijjártó hajókázására s ezt követően elnyer egy 90 milliárdos közbeszerzést és tegyük már ezzel pariba, hogy Iványiéknál meg 30 milliós közüzemi tartozásért lekapcsolják a gázt. Azt pedig korántse felejtsük el, hogy másik, az iskoláik fenntartására szánt 90 milliót is elvettek tőlük – ilyet nem csinál normális ember. Normális és jóérzésű ember fogja magát és amennyivel tud, segít Iványi Gáboréknak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: OTP Bank 11708001-20520380 számú vagy az Oltalom Karitatív Egyesület: K&H Bank 10400140-00026699-00000006 számú számlájára utalva bármilyen kicsi összeget is, amivel túlzás nélkül az életüket mentheti meg. Orbán mellé ugyanis az áll, akit meg tud venni, akit nem tud megvenni, azt megpróbálja eltaposni, minden eszközzel. Ebben pedig semmilyen keresztényi magatartás nem érhető tetten – nyilatkozta Juhász Péter a Hírklikknek.