Orbán szalonképessé tenné a puha diktatúrát

HírKlikk 2024. október 21. 16:00 2024. okt. 21. 16:00

Anne Applebaum szerint az illiberális tábor heterogén, nem sok minden tartja össze, de Orbán Viktor ezen belül is különleges eset. Magyarország az EU és a NATO tagja, mégis aktívan együttműködik Oroszországgal, illetve Kínával. Orbán még csak nem is próbálja titkolni, hogy Moszkva szekerét tolja Brüsszelben.

Ha meghallgatjuk magyar nyelvű beszédeit, világossá válik, hogy nem tartja magára nézve kötelezőnek a demokráciát – írta a Der Spiegelben a Pulitzer-díjas újságíró-történész, aki a német Könyvkiadók idei Békedíját vette át. Applebaum szerint Orbán azért igyekszik megszállva tartani az összes intézményt, mert felismerte, hogy csakis így tud meghatározatlan ideig hatalmon maradni.

Ám ez törvénysértő az EU-ban, ezért most próbálja átalakítani a szervezetet, hogy a puha diktatúra esetleg szalonképessé lehessen. Orbán nagy erőkkel igyekezett beleszólni a lengyel és a szlovák választásokba, mint ahogy most abba is, ki legyen az új amerikai elnök.

S miközben a magyarok egyre jobban elszegényednek, jól képzett emberek hagyják el az országot, a miniszterelnök vállalkozókat és befektetőket űz el.

Az egész illiberális vircsaft 2013-ban Putyin és Hszi felemelkedésével kezdődött. Ezek az országok rettegnek a demokrácia mozgalmaktól, illetve a civil szervezetektől. Leginkább a Nyugat-ellenesség kapcsolja őket össze. Ám ha valaki akárcsak kereskedik velük, nem árt tudnia, kivel van dolga, valamint azt, hogy Putyin mekkora veszélyt jelent egész Európára nézve. 

Az ukránok nyerhetik meg a háborút, ha kellő támogatást kapnak és a szövetségesek részletes tervet dolgoznak ki a győzelemhez. Vagyis, hogy az oroszok a lehető legtöbb elfoglalt területet legyenek kénytelenek feladni és Ukrajna megtarthassa függetlenségét. 

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom