Orbán számára a legrosszabb, ami Tusk visszatérésével történhet

HírKlikk 2023. október 19. 18:40 2023. okt. 19. 18:40

A radikális jobboldali lengyel PiS választási vereségével Orbán Viktor kulcsfontosságú szövetségesét veszíti el az európai politikában, és Orbán régi ellenfelének, Donald Tusknak a visszatérése a lehető legrosszabb forgatókönyv az illiberális magyar erős ember számára.

A magyar kormány tisztségviselői még nem nyilatkoztak a témáról – mutatott rá a többnyire a feltörekvő országok gazdaságával foglalkozó Intellinews portál tudósítója.Tusknak az Európai Néppártban jelentős szerepe volt a Fidesz frakcióból való kiszorításában.

Magyar elemzők azt jósolják, hogy a lengyel választás eredménye vízválasztó lesz a térség számára, mert az Orbán forgatókönyvét követő, Európa-szkeptikus PiS nyolc éve után Európa-barát, centrista kormány vezeti majd az országot.  

Egy Tusk vezette kormány bizonyosan nem fogja vétóval támogatni Orbánt, amikor az EU majd bünteti a magyar erős embert az országa demokratikus rendszerének aláásásáért, és ezzel a magyar kormány sebezhetőbb lesz az EU nyomásától. Robert Fico szlovákiai győzelme csekély vigasz Orbán számára, mivel Szlovákia már erősen integrálódott az EU-ba, és Fico feltehetően inkább Lengyelország, mint Magyarország felé fordul.

Tusk kormányzása alatt Varsó más nemzetközi fórumok, így a Három Tenger Kezdeményezés és a Bukaresti Kilencek felé fordul, miközben a V4 újabb vonalak mentén repedezik majd például a nyugatbarát lengyel-cseh együttműködéssel.

Ugyanakkor Orbán továbbra is élhet a vétójogával, mert ebben támaszkodhat az új szlovák kormányra. Magyarország külpolitikája egyre inkább Délkelet-Európa felé fordul, beleértve az oroszbarát balkáni szereplőket, és ezt erősítheti a lengyelországi fordulat – idézte a szerző Feledy Botondot.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom