Orbán szereti, ha cirkuszt csinálhat

HírKlikk 2023. október 9. 17:49 2023. okt. 9. 17:49

A granadai uniós csúcsértekezlet lehetőséget adott Orbánnak és Morawieckinek, hogy felvonultassák populista eszköztárukat saját, hazai közönségüknek.

A holland miniszterelnök úgy értékelte, hogy Orbán lázító kijelentése nem vonja el a figyelmet arról: konszenzusra kell jutni a migránsválság megoldására – írja a Daily Telegraph.

Rutte úgy fogalmazott: Orbán szereti, ha cirkuszt csinálhat, de tegye csak, mert a végén neki is az az érdeke, hogy ellenőrizzék az EU külső határait.

Ugyanakkor a lengyel kormányfő kijelentette, hogy Varsó soha nem fogadja el a befogadott menedékkérők elosztását, mert nem akarja, hogy narkós bandák vonuljanak az utcákon, vagy lövöldözzenek, ahogy az már megtörtént a svédeknél, finneknél és hollandoknál.

Orbán gunyorossága és gyűlölködése nyíltan megmutatta, mennyire megosztott az EU a migráció kérdésében. A Bloomberg kiemeli, hogy a magyar vezető ezúttal különösen éles megjegyzéssel kommentálta, hogy az unió miként igyekszik megbirkózni az új menekülthullámmal. Közölte: hogyan lehet valaki részéről kompromisszumra számítani, amikor ráerőltetik a megoldást.

A forgalomban lévő javaslat lehetővé tenné, hogy a tagállamok eldöntsék: befogadnak-e migránsokat vagy ha nem, akkor anyagiakkal, illetve természetben megválthatnák a kvótát. A 27-ek pár napja minősített többséggel már elfogadták ezt a megoldást, ám a magyar-lengyel ellenállás arra utal, hogy végső döntés legkorábban csak tavasszal lesz.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom