Orbán több, mint 6 millió embernek nem mond semmit

HírKlikk 2023. február 25. 07:50 2023. feb. 25. 07:50

Hogy meddig lehet egy országot féligazságokkal és hazugságokkal vezetni, ezt mindig utólag tudjuk meg. A nagy Szovjetunió is elvolt 70 évig – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Petschnig Mária Zita közgazdász és Kéri László politológus. Orbán Viktornak az utóbbi egy héten elhangzott beszédeinek néhány fontos szegmensét elemezték, különösképpen a Fidesz-frakció előtt elmondott szerdai szónoklatát.

Arra a három érvre, hogy az orosz invázió tulajdonképpen Amerika háborúja, hogy a brüsszeli szankciók elhibázottak, és hogy a dollárbaloldal csak segédkezik ehhez Brüsszelben, tavaly ősszel kapott rá Orbán Viktor – emlékeztetett Kéri László. „Ez bizonyos szempontból életveszélyes az ellenzék számára is, mert kriminalizálják őket és innen csak egy lépés a hazaárulózás. Az év első két hónapja szigorúan Orbán Viktorral volt tele és észrevehető, hogy nem tudnak másképp viselkedni, mint amikor kampányhelyzetben vannak, mert valós, megoldandó problémákkal kerülnek szembe.”

A ráolvasás tipikus esete, amikor ugyanazt halljuk – az elhárítást –, hogy minden probléma rajtunk kívülálló – tette hozzá. „Kitolom a hazai problémákat a nemzetközi térre és széttárom a kezem, hogy mennyi baj van a világgal, de itt, Magyarországon, minden rendben van, mindent egy személyben én döntök el, a parlament megszűnt, nincs kormány, nincsenek pártok, média sem, én vagyok egyedül, és milyen jó az országnak.”

Kiosztja a nagyhatalmakat, hogy mit kellene tenniük, hiszen minden problémánk onnan fakad – foglalta össze Kéri László.

Infláció, ami parancsszóra változik

Orbán logikája szerint az infláció akkor feleződik meg, ha a szankciókat visszavonják, de azt a közgazdaságtan nem ismeri, hogy a mutatók parancsra változnának – mondta Petschnig Mária Zita közgazdász. „Lehet, hogy egy számjegyű lesz, mert az elmúlt év második felében erősödött fel az infláció Magyarországon és ha nem lesz újabb energia-árdrágulás, viszont mennek le az árak, akkor csökkenhet az infláció tíz százalék körülire. De ez nem lesz akkora bravúr, mint ami a következő évre vár, mert a tíz százalékról lemenni a jegybanki célsávba, három-négy százalék körülire, az sokkal nehezebb. Ahhoz egy nagyon következetes monetáris és költségvetési politika és erős megszorítás tartozna, például, hogy csak három-négy százalékkal lehet emelni a béreket. Ebbe azonban nem fognak belemenni.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan az infláció csökkenését úgy értelmezik, akkor áresés is bekövetkezik. Ez nem igaz, csak az infláció üteme mérséklődik ez év végére – mutatott rá.

Nagyon kilógunk a világból

Az elmúlt év vége felé, októbertől már a legtöbb uniós országban lefelé ment az infláció üteme, nálunk pedig akkor még mindig fölfelé és januárban is fölfelé, miközben az euróövezetben ekkor már nyolc és fél százalékra ment le a decemberi 9.2-ről – sorolta a számokat a szakember.

„Ez, hogy rászóltam az inflációra, mind a saját közönségének szól. Pontosan tisztában vannak vele, hogy ezen mindenki nevet, ha egyáltalán komolyan veszik, amit mondanak. Régóta az a helyzet, hogy ha Orbán megszólal, szigorúan csak a megtartandó szavazóbázist szólítja meg, ők pedig hálásak, hogy az ő nyelvükön beszél. Csak a több, mint 6 millió embernek nem mond semmit” – szúrta közbe Kéri László. 

Petschnig Mária Zita elemzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán három eredménnyel dicsekszik, az egyik, hogy soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon, mint most, a másik, hogy ekkora export sem volt sohasem, és hogy ennyi tőke soha nem jött be az országba. „Eközben a negyedik negyedévi tőkebeáramlás számait még nem is ismerjük, bár az első félév tényleg elég jó volt, de a harmadik negyedév már nagy zuhanást jelentett ahhoz képest. Az, hogy soha ennyien nem dolgoztak, azért nem igaz, mert most 4,6 millió a foglalkoztatottak száma, de a ’70-es, ’80-as években ötmillió fölött volt ez a szám.”

A közgazdász kiemelte, hogy az exportról is csak féligazságot mond Orbán, mert valóban a dinamikája soha ilyen nem volt, de ebben benne van az infláció is. Az exportnál viszont sokkal jobban nőtt az import, és pont ez az egyik problémája a ’22-es esztendőnek, hogy a külső egyensúly rendkívüli mértékben megromlott, a külkereskedelmi mérleg deficites lett, hosszú évek után először – magyarázta a közgazdász. „Ez a 8,2 milliárdos deficit belemegy a folyó fizetési mérlegbe, ezt ki kell fizetni. Annyi tőke viszont nem jött be, tehát hiteleket vettünk fel, ezzel a magyar gazdaság erőtejesen rálépett az eladósodás útjára.”

Háború, amelyben konzekvensen sikkaszt Orbán

Azt, hogy minden problémának oka a háború, könnyű elhinnie annak, aki csak azt a médiát hallgatja, amely a moszkvai rádió magyar hangjává vált – fogalmazta meg véleményét az állami csatornákról Kéri László. „Ebben a háborúban konzekvensen sikkaszt Orbán. Elsikkasztja, hogy miért van ez a háború, ezt azzal elintézi, hogy szláv belügy vagy cinikusan azt mondja, hogy a szlávok egyék meg egymást. Ez olyan messze van a 21. századi minimális erkölcsi kritériumoktól, hogy soha nem gondoltam volna, hogy eljut idáig és a saját tábora ezt ünnepli is.”

A politológus sem érti, miért éri meg Orbánnak és Szijjártónak, hogy az országot hihetetlen módon odaláncolják az orosz pozícióhoz. Mint mondta semennyire nem vagyunk kiszolgáltatva, sem a gázban, sem a soha fel nem épülő Paks2-ben. „Nem igaz, hogy Oroszország most is nagyhatalom és végtelen tartalékokkal rendelkezik, mert élő erőtartaléka sincs, a három napra tervezett háborút egy év alatt nem tudta egy tapodtat sem arrébb vinni.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.