Orbán tovább zsarol az ukrán segély ügyében

HírKlikk 2023. november 8. 20:55 2023. nov. 8. 20:55

Európában Magyarország, Amerikában pedig a Republikánus Párt fekszik keresztbe, hogy az ukránok ne kapják meg az újabb segítséget. Orbán Viktor arra hivatkozik, hogy Ukrajna túl korrupt. 

Fura érv ez olyan ország részéről, amelyet a Transparency International a földrész legkorruptabb államai közé sorol – mutatott rá a jobboldali konzervatív Die Welt. A blokádban alighanem az is szerepet játszik, hogy a jogállami kifogások miatt egy éve elapadt a brüsszeli kohéziós alap, és a pénz fölöttébb hiányzik a magyar kormánynak. 

Orbán csak akkor szavazná meg az ukrán segélyt, ha az unió feladná ellenállását. Az Európai Parlament képviselői óvják a Bizottságot attól, hogy engedjen. 

Rasmus Andresen a német zöldek nevében azt mondta: nem lehet alkudozni a jogállamiságról és a bíróságok önállóságáról, mert Orbán már eddig is többször igyekezett a saját anyagi érdekeit érvényesíteni, amikor valamilyen fontos ügyben egyhangú döntést kellett hozni. Ezt azonban a többiek a továbbiakban nem engedhetik meg. 

Elképzelhető azonban, hogy Brüsszel legalább a pénzek egy részét átutalja, mert számára igen fontos Ukrajna sorsa. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom