Orbán Trumpnál: Eljött  a mézesmadzag és furkósbot ideje

N. Vadász Zsuzsa 2019. május 3. 07:21 2019. máj. 3. 07:21

„Washingtonban úgy látják, hogy nem vált be a büntetés taktikája, ezért most jutalmaznak is, de senki ne tévedjen: ez a jutalmazás nem mentes az elvárásoktól, sőt fokozott elvárások lesznek, s ezt Donald Trump világosan Orbán Viktor értésére adja majd” – helyezte perspektívába Orbán amerikai meghívását Simonyi András, volt magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet. Washingtonban tényleg tartanak attól, hogy Magyarország szövetségesként átcsúszik az orosz és kínai érdekszférába. Az időzítés kapcsán rámutatott: „A látogatást már nem lehetett tovább halogatni, Orbán kivételével már minden szövetséges vezető járt Trumpnál”.

„Magyarországgal kapcsolatban nagyon komoly fenntartások vannak Washingtonban, ahol ugyan azt megértik, hogy Budapest profitálni akar a keleti nyitásból, ám az nem egészen világos a számukra, hogy Magyarország ezért milyen árat fizet” – fejtegette a Hírklikk megkeresésére Simonyi András, a George Washington Egyetem Műszaki Tanszékének projekt igazgatója, az Atlantic Council vezető szakértője. Mint rámutatott: egyre erőteljesebb a vélemény, hogy a büntetés taktikája nem vált be sem Barack Obama elnöki periódusa idején, sem Donald Trump eddigi elnöki terminusa alatt. Ennek oka persze az is, hogy a büntetés nem volt sem következetes, sem világos és ezért hatékony sem. Emiatt változott úgy a hozzáállás, hogy jutalmazni is kell, nem csak büntetni, „de ez nem jelenti azt, hogy Orbán úgy látogathat el Washingtonba, hogy ezért semmit nem kell nyújtania, eljött ugyanis a mézesmadzag és furkósbot egyidejű alkalmazásának az ideje”. Simonyi szerint fokozott elvárásokra számíthat Orbán, és arra, hogy Trump ezt világossá is fogja tenni a számára – „legalábbis csak ekkor lesz értelme a látogatásnak, de akkor fontos vizit lesz”. Simonyi abban azonban némileg szkeptikus, hogy Orbán megfelel-e majd ezeknek az elvárásoknak, s eloszlatja-e a fenntartásokat, „ebben nem vagyok biztos”.

Bár sokan próbálják úgy beállítani Budapesten hogy Orbán és Trump ideológiai egymásra találásáról van szó, és kétségtelen, hogy vannak hasonlóságok, de a Trump-adminisztrációnak érdekeik vannak, s ha valaki az ő szempontjukból előremutató lépéseket tesz, akkor azt értékelik. Simonyi szerint „Trump megközelitése nem ideológia, hanem ’transactional’, üzletszerű.”  Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatásának a jelek szerint megvolt a hatása – mondja Simonyi. Példaként hozza fel a horvátországi Krk sziget LNG-terminál ügyét, ahol az Orbán kormány talán előbbre lépett, ami vélhetően a küszöbön álló látogatásnak is egyik kiemelt témája lesz. „De Magyarország szempontjából fontosabb az a növekvő kritika és fenntartás, ami a túlzott orosz befolyás és a kétségtelen kínai-magyar szerelem miatt van”.

Az időzítés Orbán szempontjából igen szerencsés – egész PR-kampányt lehet építeni a washingtoni látogatásra a május 26-i Európai Parlamenti választások előtt – vetettük fel, amire azonban Simonyi határozottan leszögezte: „Ne tessenek túl sokat beleolvasni a dátumba!” A fehér Házban akkor fogadnak valakit, ha politikailag érettnek tartják rá az időt és ha az amerikai elnök éppen ráér.  Az EP választás itt nem téma. Amerikai részről már nem nagyon halogathatták tovább Orbán meghívását, hiszen –  szégyenszemre –  ő az egytelen szövetséges ország vezetője, aki még nem járt Trumpnál annak két és fél éves eddigi elnöki periódusa alatt. „Ez nem véletlen, önmagában is sokat mond, világos üzenet” – fűzte hozzá, összegezve: „Nem a meghíváson kell hát csodálkozni most – miként elájulni sem szabad tőle – , hanem inkább azt a kérdést kell feltenni, hogy miért nem kerülhetett erre sor két és fél évig”.  Szerinte ezt Orbán nem varrhatja az Obama adminisztráció nyakába, „nagyon komoly kétségek vannak republikánus oldalon is a jelenlegi magyar kormányzattal szemben. Orbán nagyszámú lobbistát, szakértőt, kutatót, stb. igen komoly összegekkel támogat Washingtonban, hogy segítsenek  imázsa javításában. „Biztos, hogy ezeknek van eredménye, s szerepe a látogatás kieszközlésében, de a problémák nem múlnak el.”.

Simonyi úgy véli, hogy Orbán nagyon jól ki fogja tudni és ki is fogja használni az időzítést belpolitikailag, de ez az Egyesült Államokat jottányit sem izgatja. "Washingtonban  sem nem drukkolnak Orbánnak az EP-választásokon, sem befolyásolni nem akarják annak kimenetelét. Ez még akkor is így van, ha sokak számára a látogatás fájó pont Magyarországon, de mit lehet várni akkor, ha az elmúlt években magyar ellenzéki politikust még nagyítóval sem nagyon lehetett látni az USA-ban. „Ne tessenek mindent Trump nyakába varrni!” – üzente Simonyi.

Mint portálunk is beszámolt róla, Orbán Viktor május 13-án hivatalos látogatást tesz Washingtonban. A Foreign Policy Orbán washingtoni látogatásával foglalkozó cikkében nem kevesebbet állít, mint hogy Orbán látogatása a Trump-adminisztrációnak abba a stratégiájába illik bele, amellyel kezelni szeretnék a nagyhatalmi versenyt, ennek keretében pedig visszaszorítani a kínai és az orosz befolyást Európában. Egyes kritikus vélemények szerint azonban a Trump-adminisztráció ennek érdekében félresöpri az emberi jogokkal és jogállammal kapcsolatos negatív folyamatok iránt érzett aggodalmakat, amire Magyarország kiemelkedő példa.