Orbán úgy rohangál a világban, mint egy bekábítószerezett macska

HírKlikk 2024. július 10. 18:50 2024. júl. 10. 18:50

Amióta Budapest a múlt héten átvette a soros elnökséget, úgy rohangál a világban, mint valami bekábítószerezett macska, a globális diplomácia szédítő tempójú programját vitte véghez, amelyről azt állítja, hogy az ukrajnai békét szolgálja – írja a Politico amerikai hírportál.

Orbán hiperaktív ugrálását Európa tényleges vezetői döbbenten szemlélik, és élesen bírálják a magyar miniszterelnököt a kavarásáért.   

A Politico cikke vitriolosan írta le Orbán kijevi megjelenését és annak tálalását, majd Putyinnál tett látogatását, „Oroszország vérszomjas vezérénél”. Hiába hangsúlyozta Brüsszel, hogy Orbán nem az EU nevében lép fel, és hogy a soros elnökségnek nincs diplomáciai relevanciája, Orbán büszkén hangoztatta, hogy az EU küldötteként érkezett Moszkvába. Ott már nem hősködött annyira, mint Kijevben, és látogatásának bumeráng-hatása volt a kijevi gyermekkórház orosz bombázása – írta az amerikai portál európai kiadásában.

Idézett egy brüsszeli bennfentest, aki szerint Orbán „diplomáciai” missziója „megölte” a magyar elnökséget, mert a Putyinnal való találkozó végig be fogja azt árnyékolni. „Ezzel az elnökség véget ért, mielőtt elkezdődött volna” – mondta az illető.  

A kérdés az, hogy érdekli-e ez egyáltalán Orbánt, vagy a soros elnökséget arra használja fel, hogy úgy viselkedjen, ahogyan a hazai hívei tekintik, nevezetesen Európa vezetőjeként.

Orbán Fidesz pártja az európai választáson éppen a leggyengébb eredményét szenvedte el, és feltűnt egy új ellenfél, aki a Fideszből vált ki, és 30 százalékot szerzett.

Orbán taktikája azonban ellene fordulhat. A tagállamok uniós nagykövetei a mai szerdán vitatják meg a történteket – ez az első jele annak, hogy az EU vezetői a nyilvános elítéléstől tovább akarnak lépni a konkrét cselekedetek felé, hogy megfékezzék a magyar soros elnökséget.   

Egy neve mellőzését kérő diplomata szerint nagy a feszültség, és várhatóan szó lesz erről a Külügyi Tanács július 20-ra kitűzött ülésén is, miközben Magyarország tovább akadályozza, hogy Ukrajnának anyagi támogatást nyújtson a szervezet európai fegyverek vásárlására.  

Nem valószínű, hogy Brüsszelnek kedve lenne azonnal lerámolni Magyarországot Orbán globális fellépése miatt, de elemzők szerint vannak mechanizmusok arra, hogy megfosszák Orbánt az elnökségtől. 

A cikk Hegedűs Dánielt (German Marshall Fund) idézte, aki szerint „Akár hetek alatt is megszabadulhatnak Orbántól, ha van elég eltökéltség arra, hogy megfelelő választ adjanak „sokkolás és áhítatkeltés” diplomáciájára, amelynek célja, hogy megtrollkodja és nevetségessé tegye az uniót”. Az Európai Tanácsban négyötödös minősített többség szükséges a soros elnökség menetrendjének megváltoztatásához, és a következő elnökség – Lengyelország – akár hónapokkal való előrehozásához.   

Orbán a maga részéről nemigen mutat jeleket arra, hogy eleget tegyen Brüsszel visszafogottságot követelő felhívásainak, vagy a soros elnöksége megszüntetésére irányuló törekvéseknek, és folytatja büntető utazásait.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom