Orbán vétója után Magyarország kimaradhat az uniós mentőcsomagból

HírKlikk 2020. november 21. 09:20 2020. nov. 21. 09:20

Egyelőre patthelyzet alakult ki Magyarország és az Európai Unió között, miután a magyar és a lengyel miniszterelnök vétót emelt a hétéves költségvetéssel és a finanszírozási alappal szemben. A lengyelek úgy tűnik, hajlanak az alkura, de még a magyar miniszterelnök is meggondolhatja magát. Az ATV Start című műsorában az IDEA intézet elemzője, Hajdú Nóra azt nyilatkozta, hogy még nem vagyunk a folyamat végén, mert a végleges döntést a december 10-11-i uniós csúcson kell meghozni.

Hatalmas a tét, hisz 1800 milliárd eurónyi összegről van szó – nyilatkozta az elemző. Elsősorban a hétéves uniós költségvetésről és a korona mentőcsomagról kell döntésre jutni. Egyébként Orbán Viktornak magával a költségvetéssel nincs problémája, hiszen annak a magyarok a kedvezményezettjei. Vitája a pénz kifizetésének jogállamisági feltételhez való kötésével van, holott erről már korábban született döntés – magyarázta Hajdu Nóra. A külpolitikai elemző szerint, az uniós döntésekbe mindenki bele tud szólni, a jogállamiság ügyében is volt a magyar kormánynak lehetősége beleszólni, csak itt kisebbségben maradt a véleményével. 

Hajdú úgy látja, hogy sem Magyarországnak, sem Lengyelországnak nem érdeke, hogy az Európai Unión kívül találja magát. Ráadásul a felmérések azt mutatják, hogy mind a lengyel, mind a magyar lakosság támogatja az uniós tagságot. 

Fontos kiemelni, hogy Angela Merkel időközben azt hangsúlyozta, hogy a jogállamisági feltételeket jónak tartja, és a megállapodás végén azt szeretné látni, hogy ezeket a kritériumokat nem felhígulva alkalmazzák. Azért is van présben mindenki, mert az uniós mentőcsomagra égető szükségük van a tagállamoknak – mondta Hajdu. Az is lehet, ha nem tudnak dűlőre jutni, akkor a mentőcsomagot külön kormányközi szerződésekkel fogják megoldani – ebben az esetben viszont Magyarország és Lengyelország nem fog részesedni ezekből a pénzekből. 

Forrás: atv.hu