Orbán Viktor barátai összetűztek

HírKlikk 2020. március 6. 16:55 2020. márc. 6. 16:55

Orbán Viktor zavarban van a török-orosz feszültség miatt, hiszen egyik oldalra sem akar állni, mivel két „barátja”, stratégiai partnere keveredett vitába – vélekedett Szent-Iványi, aki úgy gondolja, hogy a legoptimistább remények szerint is csak a tűzszünetet hozhatja el a Putyin-Erdogan találkozó. De már a pillanatnyi fegyvernyugvás is nagyon sokat segítene, hiszen megállíthatná a menekülthullámot, ami az elmúlt napok eseményei miatt elindult. Márpedig a török katonai akció és az arra adott szír válasz mintegy egymillió embert érint Idlib körzetében.

A szakértő szerint, a török fél menekültekkel kapcsolatos viselkedése most elsősorban arról szól, hogy a határ megnyitásával próbálja elérni, hogy az Európai Unió állást foglaljon mellette. Morálisan elfogadhatatlannak nevezte azt a módszert, ahogy Erdogan a saját maga okozta menekültválságot kezeli: katonai akciókkal menekülteket teremt, azután megnyitja előttük a határt, hogy mehessenek Európa felé.

Szent-Iványi rámutatott, hogy az EU-n belül Magyarország helyzete egészen érdekes ebben az ügyben, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök kellemetlen helyzetbe került, mert két barátja keveredett konfliktusba.

Orbánnak Putyin a fontosabb, de a mestertervet nem ismerjük

Arról a kérdésről, hogy Orbán Viktor számára Putyin vagy Erdogan barátsága a fontosabb, a szakértő úgy vélekedett, hogy a magánérdekeket – például a Mészáros Lőrinc által kapott megrendeléseket – is érintő atomüzlet, ráadásul a kőolaj és a földgáz-import miatti energetikai függőségünk is ezt támasztja alá.

Ezzel kapcsolatban Szent-Iványi azért megjegyezte, hogy a kőolaj világpiaci ára zuhan, az oroszoktól drágábban kapjuk, mintha a piacról szereznénk be, és az Adria-vezetéken érkezhetne máshonnan is.

Azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy Putyin kézben tartaná a magyar miniszterelnököt, csak az látható, hogy Orbánnak valamilyen, nem nyilvánvaló okból nagyon fontos az orosz elnökkel ápolt viszony, de hogy valójában mi ennek az oka, azt csak nagyon kevés ember tudhatja. A szakértő szerint, a fideszes képviselők, pláne a második-harmadik vonalbéli politikusok, nagyon keveset tudnak arról, hogy valójában mi és hogyan történik.

A „keleti nyitás” ideológiai kérdés

Szent-Iványi úgy vélekedett, hogy a „keleti nyitás” fogalma ideológiai kérdés, és sokkal jobb lenne tágítani a horizontját a magyar külpolitikának, és minden irányba kinyílni. A keleti nyitás nem túl szalonképes társaságot jelent: Oroszországot, Törökországot, Kínát és a türköket, ráadásul ez nem külgazdasági, hanem alapvetően ideológiai kérdés.

Ugyanakkor úgy látja, hogy Orbán Viktor hisz abban, hogy bealkonyul a nyugatnak – pedig ez, ha be is következik, nem a közeljövőben lesz –, így nem csupán gazdasági érdekből nyit a keleti országok felé, hanem azért, mert úgy gondolja, hogy a liberális demokráciának vége, az „erős emberekre” lesz szükség, és a demokrácia, a jogállam alkalmatlan arra, hogy megfeleljen a kihívásoknak.

Szent-Iványi rámutat, hogy Orbán Viktor pedig azért fontos az oroszok számára, mert szükségük van érdekképviseletre az Európai Unióban.

A koronavírus betehet a gazdaságnak

Mostanában szinte egyetlen beszélgetés sem telhet el úgy, hogy ne kerülne szóba a koronavírus. Most is elhangzott a kérdés, hogy a politika és a gazdaság térképét mennyire rajzolhatja át a járvány. Szent-Iványi rámutatott, hogy a gazdaságnak mindenképpen rosszat fog tenni. A turizmus gyakorlatilag már most összeomlott – a világ turistáinak tíz százalékát Kína adja –, ez pedig nem csak a hotelekre és a vendéglátóhelyekre, hanem a légitársaságokra is kihat, a termelési láncból pedig sok kínai cég kiesett.

Külgazdaságilag ez igen nagy csapás, Kína gazdaságát súlyosan fogja érinteni, és a kínai gazdaság ottani politikai következményekhez is vezethet. Főleg, mert most nagyon nagy az elégedetlenség: az emberek úgy érzik, hogy a kínai állam nem tett meg mindent, sőt, megpróbálta eltussolni a járványt.   

Az interjú megtekinthető a KLIKK TV oldalán.